(FOTO) Chișinău: Cinci judecători compromiși la CEDO vor șefia Curții Supreme de Justiție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele magistraţilor care și-au depus dosarul la concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție apar în hotărâri judecătoreşti condamnate ulterior de CEDO. Serviciul de Informaţii şi Securitate a verificat compatibilitatea judecătorilor cu funcţia la care pretind, cu excepţia candidaturii lui Ion Muruianu, actualul şef al Curţii.

Primul care a depus dosarul la concurs a fost Ion Muruianu, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), mandatul căruia expiră în martie. L-au urmat trei subalterni, Constantin Gurschi, Raisa Botezatu şi Nicolae Timofti, acesta din urmă fiind coleg cu Muruianu şi la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

La fotoliul de preşedinte al CSJ, salariul căruia este de 8.000 de lei, mai pretinde şi Mihai Poalelungi, actualmente judecător la CEDO, delegat din partea Moldovei.

Toţi candidaţii afirmă că îşi propun să întoarcă încrederea oamenilor în actul de justiţie, deşi numele lor figurează în cel puţin un dosar pierdut de Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În urma acestor condamnări de instanţa de la Strasbourg, din bugetul statului au fost achitate despăgubiri reclamanţilor în valoare de milioane de euro.

„Voi face tot pentru ca să avem o justiţie veritabilă în ţară", a declarat Mihai Poalelungi, aflat la Strasbourg. Şi Nicolae Timofti spune că merită fotoliul. „Dacă voi fi ales, voi întoarce încrederea oamenilor în justiţie", a spus Timofti. Raisa Botezatu recunoaşte că în justiţie, ca şi în societate, trebuie schimbate multe.

„În sistemul judecătoresc sunt foarte multe de reformat. Urmează ca acest proces să fie dus la bun sfârşit", a menţionat Raisa Botezatu.

„Ştiţi proverbul: «E rău acel soldat care nu vrea să devină general»? Sigur, dacă voi fi ales, voi propune modificări în sistem", a declarat Nicolae Gurschi.


PREŞEDINTELE CSJ, VERIFICAT DE SIS

Actualul preşedinte al CSJ, Ion Muruianu, a refuzat să discute cu reporterii „Adevărul". La ultima şedinţă a Consiliului Suprem al Magistraturii Ion Muruianu a evitat să vorbească cu presa.

Contactat telefonic, acesta a refuzat discuţiile. Toate cele cinci dosare au ajuns pe mâna ofiţerilor Serviciului de Informaţii şi Securitate, aşa cum prevede legea.

Potrivit lui Dumitru Visterniceanu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, patru dosare au fost deja verificate şi transmise CSM, cu excepţia dosarului lui Muruianu.

„După ce vor fi verificate toate dosarele, membrii CSM vor alege un candidat care va fi propus Parlamentului. Dacă va fi votat de Legislativ, acesta va fi investit în funcţia de preşedinte a Curţii Supreme de Justiţie", explică Dumitru Visterniceanu.


FAVORITUL LUI TĂNASE

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a decis deja pentru cine va vota. „Mihai Poalelungi este o persoană competentă, cu o reputaţie profesională impecabilă şi este cea mai bună soluţie", a declarat Alexandru Tănase.

„Dacă va rămâne o figură care nu s-a manifestat în niciun fel, sigur că lucrurile în justiţie nu se vor schimba", a mai precizat ministrul.

Avocatul Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, afirmă că reformarea sistemului judecătoresc implică modificarea legislaţiei, precum şi voinţa de schimbare a justiţiei din interior.

„Funcţia preşedintelui CSJ este să conducă administrativ instanţa şi atât. Problema este de câtă bunăvoinţă vor da dovadă membri Consiliului Superior al Magistraturii, care urmează să desemneze candidatul potrivit", a mai spus Gribincea.

Potrivit lui, preşedintele CSJ trebuie să aibă autoritate în faţa judecătorilor şi să se bucure de încrederea opiniei publice în calitate de reprezentant al lor.


UN SISTEM GRAV AFECTAT DE CORUPŢIE

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în octombrie 2009 o declaraţie în care „constată cu îngrijorare că justiţia din Moldova este grav afectată de corupţie şi prezintă simptome serioase de angajare politică".

„Disfuncţiile majore ale sistemului judecătoresc din Moldova au fost menţionate în multiple rapoarte ale organizaţiilor neguvernamentale naţionale şi internaţionale de specialitate. Rezultatul unei astfel de activităţi a instanţelor a condus la pierderea încrederii în actul de justiţie", se arată în document.

Ion Muruianu (54 de ani), profil:

image

1973 -1974 - lăcătuş în portul din Ismail;

1974 - 1979 - student la Facultatea de Drept, USM;

1984 - 1990 - avocat;

1990 - judecător la Judecătoria sectorului Buiucani;

2001 - numit în funcţia de preşedinte la Judecătoria Buiucani;

2004 - judecător la Curtea Supremă de Justiţie;

2006 - vicepreşedinte al CSJ, preşedinte al Colegiului Economic;

2007 - preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie;

A fost decorat cu medalia „Meritul Civic" prin decretul fostului președinte, Vladimir Voronin (7 iulie 2006).


Nicolae Timofti (62 de ani), profil:

image

Funcția: Membru al CSM, judecător la CSJ;

Judecătorul Nicolae Timofti figurează pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO în dosarul „Flux nr. 3 contra Moldovei". Curtea a stabilit violarea dreptului la libertatea de exprimare. Mărimea prejudiciului stabilit de Curtea Europeană de la Strasbourg a fost de peste patru mii de euro.


Constantin Gurschi (61 de ani), profil:

image

Funcţia: Judecător la CSJ;

Numele lui Constantin Gurschi apare în câteva dosare pe care Moldova le-a pierdut la CEDO. Pentru dosarul „Levinţa contra Moldovei" Guvernul a plătit despăgubiri de aproape 18 mii de euro. De asemenea numele judecătorului apare și în dosarul „Bujniţa contra Moldovei", fiind achitate despăgubiri de peste trei mii de euro.

Raisa Botezatu (60 de ani), profil:

image

Funcţia: Judecător la CSJ;

Numele judecătoarei Raisa Botezatu apare pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg în dosarele „Grădinar contra Moldovei" (0 euro), „Levinţa contra Moldovei" (18 mii de euro) şi „Bujeniţa contra Moldovei" (3 250 de euro).

Mihai Poalelungi (48 de ani), profil:

image

Funcţia: Judecător din partea Moldovei la CEDO;

Mihai Poalelungi apare în lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO în dosarul „Macovei ş.a. contra Moldovei". Pentru acest dosar Guvernul a trebuit să acorde compensaţii de circa 20 de mii de euro. Poalelungi a devenit judecător la CEDO din partea Moldovei la 1 mai 2008.


Hotărârile lui Muruianu, condamnate de CEDO

Guvernul Republicii Moldova a plătit mai bine de 2,7 milioane de euro despăgubiri pentru opt dosare pierdute la CEDO în urma unor hotărâri pronunţate de judecători, printre care şi Ion Muruianu.

Cele mai răsunătoare cazuri judecate de Muruianu sunt dosarele „Oferta Plus vs R. Moldova" şi „Eugenia şi Doina Duca vs R. Moldova". Deşi aceste decizii demonstrează incompetenţa lui Muruianu, acesta a fost avansat în martie 2007 din funcţia de judecător al Judecătoriei Buiucani în cea de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Muruianu a fost demis în 2010 de către Parlament, pentru mai multe condamnări la CEDO şi pierderea a numeroase dosare în aceeaşi instanţă. Judecătorul a fost însă restabilit în funcţia de preşedinte al CSJ după ce Curtea Constituţională, sesizată de Partidul Comuniştilor, a decis că demiterea lui Muruianu de către Parlament a fost ilegală.

Magistratul a fost sancţionat disciplinar, cu mustrare aspră, după ce i-a etichetat pe jurnalişti cu sintagma „câini turbaţi, periculoşi pentru societate", însă şi această decizie a fost anulată, printr-o hotărâre a instituţiei pe care o conduce.

În declaraţia sa de avere pentru anul 2010, Ion Muruianu a menţionat că familia sa are un venit lunar de peste un milion de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite