Chetraru, ales să lupte iar cu flagelul corupţiei. „Mizez pe votul majorităţii. Fără susţinerea opoziţiei, e dificil ca o asemenea autoritate să-şi facă datoria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, Viorel Chetraru, este propus pentru funcţia de şef al instituţiei reorganizate. Cel mai probabil, candidatura acestuia va fi discutată la Parlament joi sau vineri, având în vedere că reforma centrului va intra în vigoare luni, la 1 octombrie. 

Viorel Chetraru, care conduce CCCEC din noiembrie 2009, ar putea rămâne în fruntea instituţiei reformate, care de luni va avea un nume nou. Asta după ce marţi şi miercuri, membrii Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului i-au testat pe cei 18 candidaţi rămaşi în cursă. Viorel Chetraru a luat cel mai mare punctaj - 16,56, fiind urmat de avocatul Igor Popa cu 13,85.

„Eram convins de propriile forţe, deşi au fost şi contracandidaţi puternici. Urmează să vedem decizia deputaţilor. Mizez pe votul majorităţii parlamentare. Fără susţinerea opoziţiei, e dificil ca o asemenea autoritate să-şi facă datoria", ne-a spus Chetraru după votul comisiei. Directorul CCCEC a afirmat că s-a pregătit mult de ambele probe.

Deşi a câştigat cursa, Chetraru nu a promis că flagelul corupţiei va dispărea definitiv. „În schimb, această piatră legată de gâtul nostru nu va mai fi un obstacol care ne va împiedica mersul şi dezvoltarea ulterioară", le-a spus el membrilor comisiei.

Chetraru a recunoscut că de-a lungul celor trei ani, cât a condus instituţia, a fost telefonat nu o singură dată de către politicieni. „CCCEC a fost o instituţie construită pe o temelie putredă. Din start am avut o instituţie subordonată direct politicului. Au fost repartizări de responsabilităţi pe principii politice. Nu am avut conducători, ci politruci care alergau pe la partide ca să primească indicaţii. Mie nimeni nu poate însă să-mi impute adoptarea unei decizii contrar voinţei profesionale", a declarat Viorel Chetraru.

Şi asta chiar dacă anterior şeful de la Anticorupţie afirma într-un interviu pentru „Adevărul" că „rămânerea sa în funcţie nu este recomandă", el fiind promovat în funcţie de Partidul Democrat. Tot el susţinea că instituţia ar trebui depolitizată. „E o situaţie diferită. Vreau să mulţumesc clasei politice că au promovat reforma iniţată de noi, ceea ce demonstrează că instituţia ar putea activa pe nişte baze sănătoase", a adăugat Chetraru.

Viorel Chetraru, directorul CCCEC: „Dosarele legate de combaterea corupţiei generează corupţie"

Deputaţii comunişti nu au participat la evaluarea candidaţilor, deşi au fost prezenţi pe tot parcursul concursului. Aceştia s-au revoltat nu o singură dată declarând că rezultatele ar fi fost cunoscute din start. „Transparenţa şi obiectivitatea acestui concurs lasă de dorit. Am asistat doar ca să ne convingem că am avut dreptate", a declarat parlamentarul PCRM Sergiu Sârbu.
Cel mai probabil, candidatura lui Viorel Chetraru va fi discutată în Parlament în şedinţa de mâine sau poimâine. Preşedintele Parlamentului, liderul PD, Marian Lupu, s-a arătat convins că cel ales de comisie va trece şi de Legislativ. „Etapa cea mai importantă a fost decizia comisiei. Coraportul de forţe politice este acelaşi ca şi în Parlament", a declarat Marian Lupu.

DEZAMĂGIŢI DE REZULTATE

Unii contracandidaţi de-ai lui Chetraru s-au arătat dezamăgiţi de rezultate. „M-am aşteptat ca membrii comisiei să fie mai obiectivi. Chetraru este un profesionist, dar îmi doresc să rămână şi imparţial", a spus avocatul Igor Popa, care a acumulat al doilea punctaj, după Chetraru.

„Ar fi fost normal să fi existat o schimbare. CCCEC s-a manifestat deja ca o sperietoare pentru copii în timpul examenelor. Nu se va produce nicio schimbare", a comentat şi Lidia Arsenii.

22 DE PRETENDENŢI

La concursul pentru şefia Centrului Naţional Anticorupţie s-a înscris 22 de candidaţi, trei dintre ei însă nu au fost admişi de comisia juridică a Parlamentului deoarece nu aveau experienţa necesară în domeniu. La proba scrisă s-a prezentat doar 18 pretendenţi.

Luptă strânsă pentru fotoliul de director al Centrului Național Anticorupție

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite