Cetățenii din regiunea transistreană nu vor reîntregirea țării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar fiecare al şaselea locuitor din raioanele de est îşi vede nepoţii cetăţeni ai Republicii Moldova ca stat reîntregit cu Transnistria, arată rezultatele unui sondaj sociologic realizat în premieră pe ambele maluri ale Nistrului

Barometrul de opinie publică, prezentat ieri la Chișinău, arată că 57% din respondenții de pe malul drept al Nistrului și-ar dori ca urmașii lor să trăiască în Republica Moldova cu Transnitria parte integrantă. Totodată, numai 17% din transnistreni vor același lucru, în timp ce jumătate din cei chestionaţi în regiunea separatistă sunt împotrivă, în comparaţie cu numai 10% pe malul drept. Fiecare a treia persoană, pe ambele maluri, a ezitat să dea un răspuns.

În același timp, 41% din respondenții de pe malul drept susțin că procesul de negocieri cu autorităţile de la Tiraspol trebuie să fie conduse de președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. „Întâlnirile dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol au un câmp de percepție asociată în jurul lor. Spre exemplu: 45% din cei chestionaţi pe malul drept cred că autoritățile se întâlnesc pentru a stabili unele afaceri care să-i îmbogățească pe cei din grupurile de interese. Alții 44% se declară constructivi, susținând că întrevederile au rolul de a rezolva problemele stringente ce vizează toţi oamenii. Se încearcă asigurarea unei conviețuiri pașnice și reprezentările constructive sunt mai accentuate pe malul stâng al Nistrului (69%)", susține Doru Petruți, directorul IMAS. Studiul mai relevă că toţi respondenții vor ca ONG-urile, deputații, reprezentanții autorităților locale, dar și cetăţenii de rând să se întâlnească mai des și să colaboreze cu diverse ocazii.

„Guvernul nu are o politică de consolidare"
Analistul politic Oazu Nantoi susține că mulţi locuitori din stânga Nistrului se văd într-o țară reîntregită, dar Chișinăul nu consolidează acest segment. „Așa-numita Transnistria nicicând nu a fost un monolit politic reprezentat fie de Igor Smirnov, fie de Evgheni Şevciuk. În pofida politicii de spălare a creierilor promovate de regim, a cultivării atitudinii de dușmănie faţă de tot ce este legat de Moldova, există oameni care își văd viitorul într-o Republică Moldovă reîntregită. Este regretabil faptul că Guvernul nu are o politică consecventă, asigurată cu resurse şi îndreptată spre fortificarea acestui segment", explică expertul în problema transnistreană.

Vlad Filat, cel mai influent om politic din Moldova

În ce privește politicienii de la Chișinău, potrivit aceluiași sondaj, Vlad Filat este considerat cel mai influent om politic din Republica Moldova, pentru acesta au optat 31% dintre respondeții de pe malul drept al Nistrului. Pe locul doi la influență este Vladimir Voronin cu 23% dintre respondeții, urmat de Marian Lupu (12%) și Vlad Plahotniuc (6%). La întrebarea aţi dori ca nepoţii sau copiii dumneavoastră să trăiască în Republica Moldova, ca stat reintegrat cu Transnsitria, peste 50% dintre respondenții de pe malul drept al Nistrului au fost de acord și numai 17% din transitreni și-ar dori asta. Cei mai mulți, 37% dintre persoanele de pe malul stâng al Nistrului sunt împotriva acestei afirmații.

Totuși, în ce privește actuala situație și direcția în care ne îndreptăm, cetățenii din regiunea transnistreană sunt mai optimiști. 57% dintre respondeții de pe malul stâng al Nistrului spun că direcția în care se îndreaptă regiunea este una bună, în timp ce, pe malul drept de aceeași părere sunt doar 37% respondenții. La capitolul stafisfacție, 42% dintre intervievații de pe malul stâng al Nistrului sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, în timp ce pe malul drept majoritatea este nemulțumită. Mai mult, același barometru de opinie arată că peste un an, 63% dintre locuitorii intervievați din stânga Nistrului cred că vor trăi mai bine, în timp ce 37% dintre locuitorii de pe malul drept al Nistrului cred că vor trăi la fel și doar 18% sunt optimiști. Aceleași date arată că locuitorii de pe amblele maluri ale Nistrului nu sunt mulțumiți de situația economică.

Studiul a fost realizat în perioada 10-24 aprilie și conţine rezultatele a două sondaje realizate în partea dreaptă și cea stângă a Nistrului, pe un eşantion total de 1.390 de respondenţi, marja de eroare fiind de ±2,6%.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite