Centrul de Sănătate Publică: „Legumele și fructele au prea mulți nitrați“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele și fructele au prea mulți nitrați
Legumele și fructele au prea mulți nitrați

Pentru a afla cât de sănătoase sunt fructele și legumele comercializate în Capitală, specialiștii Centrului de Sănătate Publică (CSP) au luat peste 500 de probe de fructe și legume. Dintre acestea 188 erau de import, iar alte 314 - autohtone.

La 6,3% din probe, conținutul de nitrați depășea limita admisă. Astfel, la pepene galben, produs autohton au fost prelevate opt probe. În una dintrea, cantitatea de nitrați depășea cu 15 de miligrame pe kilogram, norma fiind de 90 de miligrame.

Pepenele galben de import indică o depășire a cantității de nitrați admisibile de 3-4,2 de ori. Cea mai mare cantitate de nitrați a fost depistată în pepenii galbeni importați din Ucraina și Olanda.Probele colectate din pepenii verzi atât autohtoni, cât și de import nu au arătat o depășire a cantității de nitrați admisă.

Depășiri ale normei de nitrați s-au depistat și în dovlecei, sveclă roșie, cartofi, castraveți, ceapă verde, vinete, banane. În toate cazurile a fost informată administrația piețelor și unităților comerciale în scopul evitării admiterii pe piață a produselor poluate. Totodată, specialiștii CSP atenționează consumatorii să nu cumpere fructe și legume din locuri neautorizate sau de pe marginea drumurilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite