Centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina, cea mai mare din Europa nu ar rezista unui cutremur puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Savanţii spun că în privinţa acestei centrale, aflate la doar 500 kilometri distanţă de Republica Moldova, nu se cunoaşte cu exactitate gradul de siguranţă şi magnitutudinea seismului la care ar putea ţine piept.

Directorul adjunct al Institutului de Geofizică al Academiei de Ştiinţe din Ucraina, Aleksandr Kendzera, susţine într-un interviu pentru săptămânalul Zerkalo Nedeli (Oglinda săptămânii) că nivelul de risc seismic al centralei nucleare Zaporojie, celei mai mari din Ucraina şi din Europa, în general este necunoscut.
Totodată el precizează că instalaţiile centralei nucleare nu ar putea rezista în faţa unui cutremur puternic.

Nu există un studiu
privind nivelul de risc seismic

Potrivit lui Aleksandr Kendzera, în apropierea acestei centrale nucleare nu există staţii seismice şi totodată niciodată nu s-a făcut vre-un studiu privind nivelul de risc seismic.
„Dacă pentru centralele nucleare de la Rivne, Hmelniţki şi Yujno-Ukrainskaia au fost efectuate studii privind riscul seismic, încă la momentul construcţiei, la centrala de la Zaporojie acesta lipseşte şi nu putem şti pe cât de vulnerabilă este aceasta în faţa unui eventual cutremur", susţine profesorul Kendzera.
Acesta precizează că nu se cunoaşte nici tipul de teren pe care este construită centrala.
În opinia profesorului, atunci când au luat decizia de a construi centrale nucleare în Ucraina, se considera că în regiune nu pot avea loc cutremure puternice.

Centrala nucleară din Zaporojie are 6 reactoare de tip VVER-1000 a câte 1000 MW, putere instalată şi generează 21% din toată energia electrică produsă în Ucraina.

Ucraina produce 48,95% din electricitate cu ajutorul energiei nucleare. În momentul de faţă încă două centrale sunt în construcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite