Cei doi Vlazi, de la sat în fruntea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii si profesorii din Grozesti lucreaza la calculatoarele daruite de Vlad Plahotniuc
Elevii si profesorii din Grozesti lucreaza la calculatoarele daruite de Vlad Plahotniuc

EXCLUSIV Au pornit de jos, dar au ajuns bogaţi şi puternici. Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc se bat acum pe fotoliile de premier şi preşedinte„Adevărul" a făcut o incursiune în trecutul celor doi, în satele unde s-au născut, acolo unde ţăranii le cunosc micile slăbiciuni, acoperite de masca de politician.

Doi dintre cei mai importanţi oameni din stat, premierul Vlad Filat şi parlamentarul Vlad Plahotniuc, s-au făcut cunoscuţi mai întâi ca milionari şi apoi ca politicieni. Adversari pe scena electorală, cei doi fac acum cele mai importante jocuri în Moldova: negociază voturi, împart funcţii în stat şi duc lupta pentru fotoliile de premier şi şef de stat. În spatele costumelor scrobite, ale culorilor politice şi ale discursurilor populiste, se ascund poveştile unor vieţi începute la talpa Moldovei.

IUBIT PENTRU
DRUMUL SPRE CIMITIR

Din localităţile Grozeşti şi Lăpuşna, acolo unde s-au născut Plahotniuc şi Filat, reporterii „Adevărul" au aflat în exclusivitate de la săteni lucruri inedite din viaţa celor doi. Un indicator stilizat, un drum cu gropi şi albastrul de pe afişele Partidului Democrat, lipite la tot pasul, ne anunţă că am ajuns în satul Grozeşti, unde s-a născut Vlad Plahotniuc.
Ultima oară milionarul a venit la părinţi în această campanie electorală, când a dat pe stadionul din sat un chef de poveste. Pentru cei care-l cunosc de copil, Vladul din Grozeşti este mândria locurilor. „Dacă l-o dus mintea să fie aşa businessman, înseamnă că e deştept, că poate să conducă ţara. Şi pe noi ne-a ajutat aici să mai fim în rând cu lumea", crede Boris Ungureanu (55 de ani), localnic. Lista cu daruri pentru cei de acasă e departe de limuzinele de lux ale milionarului sau vilele ca-n reviste în care trăieşte.
„Ne-a făcut drumul spre cimitir să ne putem duce morţii fără să ne împotmolim în noroaie. Şi gardul şcolii din sat tot el l-a reparat", mai spune nea' Boris. Mai sceptici sunt tinerii, cei care l-au văzut pe Plahotniuc acasă destul de puţin, mai ales în ultimele luni, când a venit să le ceară voturile. „Ne-a făcut concert doar ca să-l votăm", spune Mihai (26 de ani). La şcoala din sat, cei care l-au învăţat carte pe milionar au numai cuvinte de laudă.

La intrare in satul Grozesti sta un indicator stilizat

A DOTAT ŞCOALA
CU LAPTOPURI

„Era un băiat deştept, citea mult şi intuia răspunsurile la ore. A terminat şcoala cu medalie de aur", spune Nina Jalbă, directoarea şcolii din Grozeşti şi cea care i-a fost profesor de biologie milionarului.
„A dăruit fiecărui profesor câte un laptop şi a făcut sală de fitness în şcoală. Ne-ar mai trebui totuşi acoperiş şi apă potabilă", susţine Nina Jalbă.

Localnicii spun deschis ca l-au votat pe sateanul lor

Tot în centrul Moldovei, în Lăpuşna, panourile cu chipul lui Vlad Filat încă au rămas afişate după campania electorală.
Ca şi în sat la Plahotniuc, şi aici culoarea partidului, de data asta verdele PLDM-ului condus de premier, e prezentă pe garduri, pe lăzile de gunoi şi chiar pe fularul din biroul primarului. Repararea drumului spre cimitir a fost şi pentru Filat o prioritate. „A ridicat şi o clopotniţă şi a pus un cuvânt bun pe la structurile internaţionale să facem aici un centru pentru bătrâni",
spune edilul Ion Chiosa. Ca şi consătenii lui Plahotniuc, şi cei din Lăpuşna trec apa potabilă pe lista de cereri a „domnului de la Centru".
„Am ştiut să cerem în limita posibilităţilor. Fiecărui cabinet de limbă română a dăruit câte un dicţionar explicativ. Pentru reparaţia cancelariei a donat 20 de mii de lei", susţine Viorica Rotaru, directorul şcolii în care Filat a făcut primele zece clase. Dascălul mai spune că, în copilărie, Vlad era un elev de nota 10, dar mai poznaş.

FILAT, ELEV BUN ŞI POZNAŞ

„Era plin de energie. Învăţa bine, dar mai făcea şi obrăznicii". În catalog, premierul a avut numai note de cinci. La Algebră şi Geometrie a mai luat şi câte un patru. Pe o uliţă noroioasă se ajunge şi la casa părintească a lui Filat. Mama politicianului, intimidată de apariţia jurnaliştilor, spune doar că abia reuşeşte să-şi vadă fiul. „De un an de când este prim-ministru, l-am văzut doar de două ori. Îl văd numai la ştiri, iar inima mea este lângă el", spune femeia.

Vlad Filat a invatat pe note de 5 si 4
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite