Ceasul şi inelul lui Mihai Eminescu, în premieră la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografii originale ale lui Mihai Eminescu, ceasul de aur şi inelul sigilar al poetului, geanta Veronicăi Micle au fost expuse astăzi, în premieră pentru Moldova, la Muzeul Naţional de Artă a Moldovei.

Expoziţia conţine 50 de piese, dintre care 7 sunt originale. Printre exponate se numără ceasul de aur, inelul sigilar, fotografiile originale ale lui Mihai Eminescu, precum şi ediţii din operele marelui poet, numere ale revistei „Convorbiri literare", masca mortuară, scrisori, înscrieri. Acestea sunt obiecte de tezaur naţional din categoria fond documentar Eminescu din gestiunea Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

„Este un lucru deosebit ceea ce se întâmplă azi la Chişinău. L-am simţit pe Eminescu mai aproape, am simţit o energie deosebită emanată de aceste exponate. Mihai Eminescu şi Veronica Micle sunt de nedespărţit, deoarece fac parte dintr-o istorie şi dacă nu exista Eminescu ca poet, nu exista nici Micle ca poetă şi viceversa", a spus Boris Focşa, ministrul culturii. „Ar fi foarte important ca toţi cei care ţin la cultura noastră să se apropie de aceste obiecte, fără de preţ. Când toate trec, ramâne doar cultura", a mai precizat ministrul.

„E o bucurie deosebită că am putut să aducem la Chişinău o astfel de expoziţie", a precizat Daniel Corbu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi,. „Această expoziţie este cea mai mare legendă a dragostei dintre Eminescu şi Micle", a mai spus acesta.

Expoziţia documentară unică: „Mihai Eminescu"a fost organizată de Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă a Moldovei, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi va fi deschisă pentru vizitatori până la 15 mai.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite