REACŢIE Cea mai „prolifică“ escroacă, graţiată de Marian Lupu, a fost amnistiată anterior de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O victimă de-a Larisei Focşa, graţiată recent de şeful statului, a depus o cerere la Procuratura Generală pentru a fi pornită urmărirea penală împotriva persoanelor care au pregătit decretul prin care au fost eliberaţi nouă infractori.

Mihail Ţăruş susţine în cererea sa că Larisa Focşa a fost amnistiată anterior de două ori. El susţine că femeia a fost graţiată contrar legii. La rândul său, avocatul lui Mihail Ţăruş, susţine că în cazul Larisei Focşa au fost prezentate date eronate în baza cărora a fost graţiată aceasta.

„Singurul lucru care poate fi făcut este anularea acestui decret. Persoanele care au pregătit decretul erau obligaţi să ştie că Larisa Focşa a mai comis infracţiuni fiind după gratii şi că mai are un dosar penal. Vom merge la CEDO pentru că statul nu este în stare să bage la puşcărie o persoană care a comis atâtea infracţiuni", a explicat avocatul Veaceslav Ţurcan.

Preşedintele Comisiei de graţiere, compozitorul Gheorghe Mustea spune că femeia a trăit o adevărată tragedie. „Ea n-a păcălit. Larisa Focşa a adus din Ucraina producţie rea, care nu a fost bună pentru consum. S-a «ars» femeia! A fost păcălită", a explicat compozitorul.

CITEŞTE AICI Graţiaţii lui Lupu: ucigaşi şi escroci

Larisa Focşa (48 de ani), despre care se ştia că ar fi făcut parte din gruparea hoţului în lege Grigori Karamalak, a fost condamnată în 2009 la 13 ani şi jumătate de puşcărie pentru escrocherii, însuşirea bunurilor străine în proporţii considerabile. Numele acesteia a apărut în zeci de dosare penale, Larisa Focşa fiind condamnată şi anterior pentru infracţiuni asemănătoare. Printre victimele ei au fost mai mulţi oameni de afaceri pe care i-a lăsat fără bani şi fără averi.

VEZI TEXTUL CERERII

Către Procuratura Generală, Procurorului General al Republicii Moldova,
mun. Chişinău,
str. Bănulescu Bodoni 26, Chişinău;
MD-2005

Copia pentru informare:
Marian Lupu, Președintele interimar al Republicii Moldova

Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Vlad Filat, Prim-ministru al RM

din partea părţii vatamate Mihail Ţeruş, adresa pentru comunicare: str. 31 August
nr. 83, ap. nr. 3, mun. Chişinău, Moldova

Cerere în baza art. 274 CPP
de pornire a urmarirei penale

Prin prezenta solicit respectuos să porniți urmărirea penală împotriva persoanelor cu funcții de raspundere care vădit ilegal au contribuit la pregătirea Decretului Președintelui Republicii Moldova privind aprobarea unor grațieri individuale în privința cet. FOCȘA Larisa, a.n. 1963 (copia filei nr. 17 din Monitorul oficial din 08 iulie 2011 nr. 110-112 se anexează) .
Menționez că în Decretul sus-indicat se indică că Focșa Larisa a fost condamnată la 16 iunie 2009 de către Curtea Supremă de Justiție, ceia ce nu corespunde realității. Acestă hotărîre judiciară a fost anulată de către Plenumul Curții Supreme de Justiție din 22 noiembrie 2010. Deci, la data de 4 iulie 2011 nu a existat o hotărîre defenitivă, și Decizia Curții Supreme de Justiție a apărut la 05 iulie 2011 pe dosarul 1ra-255/11 . Pînă la 05 iulie 2011 FOCȘA Larisa nu avea statut de CONDAMNATĂ, și ea nu putea fi grațiată conform art. 108 din Codul penal al RM.

Articolul 108 din Codul panal al RM
Graţierea
(1) Graţierea este actul prin care persoana condamnată este liberată, în tot sau în parte, de pedeapsa stabilită ori pedeapsa stabilită este comutată.
(2) Graţierea se acordă de către Preşedintele Republicii Moldova în mod individual.
(3) Graţierea nu are efecte asupra pedepselor complementare, cu excepţia cazului în care se dispune altfel prin actul de graţiere.
(4) Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate.

Articolul 65 din Codul de procedura penală

Învinuitul, inculpatul
(1) Învinuitul este persoana fizică faţă de care s-a emis, în conformitate cu prevederile prezentului cod, o ordonanţă de punere sub învinuire.
(2) Învinuitul în privinţa căruia cauza a fost trimisă în judecată se numeşte inculpat.
(3) Persoana în privinţa căreia sentinţa a devenit definitivă se numeşte:
1) condamnat, dacă sentinţa este, parţial sau integral, de condamnare;
2) achitat, dacă sentinţa este integral de achitare.
(4) Persoana nu are calitatea de învinuit din momentul cînd în privinţa ei a fost încetat procesul penal sau ea a fost scoasă de sub urmărire penală


Deci cum am indicat mai sus, pînă la 05 iulie 2011 FOCȘA Larisa nu avea statut de CONDAMNATĂ, și ea nu putea fi grațiată conform art. 108 din Codul penal al RM. Mai mult, Focșa Larisa anterior a fost amnistiată de două ori , și mai are sume foarte mari nerestituite părților vătamate. Ea nici unei părți vătămate, pe mai multe dosare penale nu a restituit valoarea prejudiciilor materiale cauzate prin comiterea infracțiunilor. Este clar că Focșa Larisa însușind mari sume de bani de la diferiți pătimiți, persoane fizice peste 250000 de dolari SUA, și plus sume impunătoare de bani de la persoane juridice din Republica Moldova și România. În viziunea mea Focșa Larisa a folosit căi ilegale pentru a obține grațiere și înafară de aceasta nu întrunește mai multe condiții necesare pentru grațiere, printre care restituirea prejudiciului material și moral cauzat.
Înafară de aceasta, în privința lui Focșa Larisa mai este pornită o altă cauză penală sub nr.2007018067 în temeiul art. 195 alin (1) din Codul Penal al RM în Judecătoria sectorul Centru din Chișinău, la judecătorul Daria Sușcevici. Deci aflăndu-se în instituția penitenciară escroaca FOCȘA a mai comis încă o escrocherie, vedeți în acest sens copia rechizitoriului anexat. Apare întrebarea, cum de acestă persoană pe nume Focșa Larisa putea fi caracterizată pozitiv de către conducerea din Penitenciar pentru grațiere?
Reieșind din cele expuse, Vă solicit respectuos în baza art. 274 CPP să dispuneți pornirea cauzei penale împotriva persoanelor care au comis infracțiunea în circumstanțele descrise mai sus.

12.07.2011

Mihail Ţăruş

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite