Ce vor moldovenii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

După ce a fost opt ani președinte și vreo şase premier - timp în care a gestionat nu se mai știe câte războaie și catastrofe, și a pus cizma pe țeava de gaz pentru înfricoșarea Europei, viitorul „țar" de la Moscova s-a apucat din nou să gândească global, să croiască planuri geopolitice.

Rușii trăiesc într-o țară ruinată, scufundată în corupție și fărădelege, dar în loc de școli și spitale primesc o „supă imperială" reîncălzită. Așa procedează conducătorii incapabili să rezolve problemele cetățenilor: vorbesc despre o măreție iluzorie și caută dușmani în exterior - hegemonia americanilor, perfidia europenilor și, mai recent, expansionismul georgian, cel care vrea să acapareze întregul spațiu de la Marea Neagră până la Marea Baltică.


„Tezele din octombrie" ale lui Vladimir Vladimirovici (Putin) privind uniunea euroasiatică au avut o rezonanță fulgerătoare la Chișinău. Primul a sărit să le aplaude Vladimir Nicolaevici (Voronin). După ce s-a chinuit și el vreo opt ani, ca președinte, să ne apropie de Europa - perioadă ce era să se sfârșească, în aprilie 2009, într-o „juntă" latinoamericană -, azi, sătul să stea în opoziție, liderul PCRM semnalizează insistent spre Moscova: sunt aici, nu mă uitați, bazați-vă pe mine! Alături de el, o droaie de analiști, paralizați de geniala ofertă a primului judocan al Rusiei, se întreabă înfiorați: dacă Uniunea Europeană nu ne vrea, cum să reziști unei asemenea tentații?...


Șeful PCRM aleargă după favorurile Moscovei, încercând să-i ia fața lui Dodon (un politician pro-rus mai tânăr, mai promițător), și profită de revelația sa „euroasiatică" pentru a ridica miza negocierilor cu AIE (dovadă că nu-i pasă câtuși de puțin de depășirea crizei politice). Voronin spune: renunțați la integrarea europeană, reveniți în matca „limbii comune", veniți cu noi, înapoi în URSS, și suntem gata să negociem orice! Comuniștii propun alianței de guvernământ și întregii Moldove un parteneriat deschis, „bărbătesc", cu Ramzan Kadîrov și cu Lukașenka, iar dacă ținem neapărat să ajungem în Europa, păi, nu există cale mai scurtă decât prin Kazahstan!...


Cine și-a făcut iluzii privind „eurofilia" liderului comunist a avut fericita ocazie să afle, în sfârșit, care-i sunt adevăratele intenții. Voronin e sincer. El știe că nimeni nu-l așteaptă în Europa și vrea să meargă acolo unde se simte mai confortabil, unde nu are nevoie de translator ca să se facă înțeles, și nici de respectarea unor „standarde" nesuferite ca să fie poftit la masă.


Dar ce vor moldovenii? Șeful PCRM nu ar fi fost atât de sigur că discursul său are priză la populație, dacă Alianța nu s-ar fi complăcut doar în laudele europenilor, ci ar fi explicat alegătorilor de acasă, prin intermediul unei largi campanii de informare, ce este Uniunea Europeană, de ce nu poți fi concomitent în UE și în CSI. Pentru că este o diferență crasă de valori, de reguli și norme de conduită, e diferența însăși dinte civilizație și barbarie. Și mai e un sistem instituțional, pe care trebuie să-l adopți integral, nu pe bucăți. Putin ne promite gaze mai ieftine în schimbul loialității, cum făceau altă dată sultanii turci. Occidentul ne cere să fim corecți, să nu furăm, să ne respectăm legile. Să fie un preț prea mare?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite