Ce spun experţii de la Bucureşti şi Chişinău despre un radar antirachetă în stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Reuters. Ţarul de la Moscova se gândeşte la un radar antirachetă şi în stânga Nistrului
Foto Reuters. Ţarul de la Moscova se gândeşte la un radar antirachetă şi în stânga Nistrului

Rusia ar putea instala o staţie radar în republica autoproclamată, ca răspuns la bazele americane din România.

Potrivit unor surse apropiate Preşedinţiei Federaţiei Ruse, citate de ziarul „Nezavisimaya Gazeta", regiunea transnistreană revine în atenţia autorităţilor de la Kremlin. „Ţinând cont de faptul că regiunea se află în imediata apropiere de România, ţară unde sunt amplasate deja patru baze militare SUA, Rusia intenţionează să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria şi chiar să instaleze acolo o staţie radar de tip «Voronej»", scria „Nezavisimaya Gazeta", în timp ce Dmitri Rogozin, emisarul rus în regiunea separatistă, vizita Tiraspolul.

Expertul ucrainean Vitalie Kulik nu exclude acest plan al autorităţilor de la Moscova. „În România se fac declaraţii precum că Rusia ar fi gata să instaleze în Transnistria rachete de tip «Iskander». Şi la Kiev se vorbeşte despre asta. Nu cred că acest lucru este posibil. Instalarea unui radar este însă foarte probabilă", a declarat Kulik.

OPTIMISM LA CHIŞINĂU, ÎNGRIJORARE LA BUCUREŞTI

Autorităţile de la Chişinău se bazează însă în buna intenţie a Kremlinului. „Sunt speculaţii de moment. Rusia susţine integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Astfel de decizii nu pot fi luate fără o consultaţie prealabilă cu autorităţile de la Chişinău. Bineînţeles, ar fi un pericol ca în regiunea seceonistă să fie instalat un astfel de sistem", ne-a declarat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă.

„Pentru ca acest plan să fie pus la punct, trebuie să existe elementele unei situaţii în care Federaţia Rusă sfidează opinia internaţională (UE, NATO, SUA). Nici chiar Putin nu-şi poate permite asta. Aceste acţiuni ar fi îndreptate împotriva Alianţei Nord-Atlantice, iar dacă Rusia face măcar un mic pas, va primi un răspuns pe măsură", crede analistul Viorel Cibotaru.

Iulian Chifu, consilierul preşedintelui Traian Băsescu pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să analizeze cu mare atenţie acest mesaj.

„Într-un moment în care toată lumea aştepta demilitarizare şi o misiune civilă în regiunea separatistă, iată că avem de a face cu remilitarizare, fară acordul statului-gazdă. Autorităţilor de la Chişinău le revine responsabilitatea de a se plasa faţă de eventuala desfăşurare a unor capabilităţi pe teritoriul Moldovei", a comentat Iulian Chifu.

„Evident, comunitatea internaţională se va raporta la realitatea nou-creată. Kaliningrad (n.r. - unde a fost instalat un sistem similar în noiembrie 2011) este parte a Federaţiei Ruse, pe când regiunea transnistreană nu este recunoscută nici de Federaţia Rusă", a adăugat consilierul prezidenţial.

În 1992 aducea cazaci la Nistru

Emisarul Kremlinului în republica separatistă a participat activ la războiul din 1992 de la Nistru. În volumul „Vrag Naroda", publicată în 2006, Rogozin povesteşte cum aducea detaşamente de cazaci-voluntari de la Moscova la Tiraspol şi Dubăsari. „Ura pentru tot ce e rusesc în Moldova «suverană» a căpătat nuanţe schizofrenice. Agresiunea fascistă româno-moldovenească a întărit poziţia rmn şi poporul ei eroic", susţine politicianul rus. De asemenea, Rogozin afirmă că Transnistria trebuie să revină neîntârziat în componenţa Federaţiei Ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite