Ce bijuterii mai poartă moldovenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când pe piața autohtonă au apărut cristalele Swarovski, vânzătoarele de aur trag de mâneci clientele, încercând să le convingă că metalul rămâne cea mai bună investiție. Bătălia dintre cele două tabere, tradiţionalistele şi vânătoarele de noi tendinţe, se face tot mai simţită şi la noi.

În timp ce magazinele de aur nu mai sunt aglomerate ca pe vremuri, cozile la vitrinele Swarovski par să se lungească. Dacă în perioada sovietică orice femeie care se respecta trebuia să aibă în caseta cu bijuterii măcar o pereche de cercei din aur, astăzi, dacă vrei să fii în pas cu moda, trebuie să-ţi cumperi neapărat un Swarovski. O spun chiar vânzătoarele.

„A devenit o regulă pentru orice femeie să treacă pe la noi, dar mai des vin bărbaţii care vor să-şi surprindă iubitele cu un dar. De sărbători magazinul nostru este luat cu asalt. Vindem zeci de bucăţi pe zi. La mare căutare sunt inelele şi cerceii, se potrivesc oricărei ţinute", încearcă să ne convingă Lilia T., comercianta unui butic din Chişinău. Vânzătoarele bijuteriilor sclipitoare se grăbesc să ne informeze că preţul aurului, care potrivit lor nu mai este actual, creşte constant, în timp ce Swarovski „se gândeşte la buzunarul clientului". Aici o pereche de cercei poate fi cumpărată începând cu 800 de lei, iar un inel poate fi găsit cu 1.500 de lei.
„Nicio altă bijuterie nu va detrona aurul. Rămâne mereu în vogă şi oricând poţi să-ţi scoţi banii de pe el", o contrazice Aliona J., care de ani buni vinde unul dintre cele mai scumpe metale. Femeia-şi cunoaşte bine clientele şi spune că acestea n-ar schimba aurul pentru nimic în lume.

„Acum sunt la modă pietrele de toate formele şi mărimile. Acestea seamănă, de altfel, cu Swarovki, dar sunt aplicate pe aur. Calitatea însă nu se compară. Cu un inel din aur poţi să te speli pe mâini, fără ca bijuteria să-şi piardă din strălucire", afirmă Aliona J.

Când e vorba de pietre preţioase, comerciantele cedează şi spun într-un glas că „diamantele rămân cele mai bune prietene ale femeilor". „Nicio doamnă nu va refuza o cerere în căsătorie, dacă iubitul îi va oferi un inel cu diamante", crede cu tărie Tatiana M.

„CICATRICE PE FAŢA MODEI"

Deşi adoră să se înzorzoneze, moldovencele nu prea ştiu să combine bijuteriile cu hainele. Odată ce ajung în faţa vitrinelor, majoritatea dintre ele uită că o podoabă ar trebui să reprezinte personalitatea femeii care o poartă.
„Peste 70% din doamne şi domnişoare exagerează atunci când îşi accesorizează ţinutele. Nu ar trebui să existe această bătălie dintre aur şi Swarovski. Fiecare îşi are rolul său în modă, important este să ştim cum să le purtăm", susţine designerul Daniel Racoviţă.
Mai nou, pietrele Swarovski au trecut de pe bijuterii, haine şi pantofi, pe mânerele frigiderelor sau pe marginile televizoarelor plasma.

„Toate aceste fake-uri sunt o cicatrice pe faţa modei! E păcat că magazinele de la noi abundă de astfel de obiecte de decor", mai spune creatorul.

Poveste de succes a austriacului

Swarovski este una din poveștile austriece de succes prin excelenţă. Puţine dintre împătimitele acestor bijuterii știu că totul a început acum 130 de ani, atunci când Daniel Swarovski a inventat o mașină de tăiat și faţetat cristale cu o precizie uimitoare. În 1895, creatorul deschide prima sa fabrică de tăiat cristale, confecţionând de la binocluri și telescoape până la cele mai fine podoabe pentru femei. Câţiva ani mai târziu, cristalele Swarovski au pătruns și în lumea haute-couture, decorând genţi, pantofi sau rochii, creaţii ale unor designeri renumiţi.

Fabricat în Moldova

Moldovenii nu doar poartă, ci şi confecţionează bijuterii. Fabrica „Auratus" din oraşul Ialoveni s-a specializat încă din 2000 pe producerea podoabelor din metale ieftine, dar şi celor din aur. De câţiva ani, inelele, brăţările şi lanţurile făcute aici sunt exportate în Cehia, Belarus, Ucraina, România. Mai mult, patronul afacerii şi-a deschis propriul lanţ de circa 30 de magazine. „În Moldova se produc foarte puţine bijuterii. Nu le exportăm pe cele din aur pentru că ele se vând bine şi aici. Moldovenii iubesc aurul şi îl cumpără", explică Victor Pavlenco, proprietarul „Auratus".

El a adus chiar şi un giuvaiergiu din Instanbul, Turcia, care, de la vârsta de 16 ani, a furat meseria de la tatăl său. Acum creează cele mai frumoase modele de bijuterii. „Pot să fac bijuterii din orice metal. Orice model vă doriţi", se laudă cea mai de valoare „achiziţie" a întreprinderii, Costun Ayartekin. ;

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite