Cazul tânărului torturat de Poliţia de la Căuşeni a ajuns în atenţia avocaţilor parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Guţu vine frecvent la Chişinău pentru investigaţii medicale
Ion Guţu vine frecvent la Chişinău pentru investigaţii medicale

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu s-a autosesizat după ce „Adevărul" a scris despre tânărul de la Fârlădeni, Căuşeni, care a fost bătut de oamenii legii până la sânge, fiind acuzat că a furat doi viţei de la vecinul său.

„Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu, care este şi preşedinte al Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, reafirmă şi cu această ocazie că tortura, aplicarea forţei şi relele tratamente trebuie excluse din experienţa de activitate a organelor de drept din Moldova. Metodele moştenite din vechiul sistem nu pot fi admise şi tolerate într-un stat democratic şi de drept şi contravin standardelor internaţionale în domeniu, susţine ombudsmanul. Avocatul parlamentar reiterează că dreptul de a nu fi supus torturii şi relelor tratamente este unul absolut şi nu poate fi restrîns sub nicio condiţie. Circumstanţele descrise în ziarul „Adevărul", dar şi alte date obiective ar oferi temei pentru o bănuială rezonabilă că a avut loc o nelegiuire ", se arată într-un comunicat de presă al Centrului pentru Drepturile Omului.

Lege cu bâta la Poliţia din Căuşeni. Torturat pentru doi viţei

Până în prezent, CEDO a constatat 73 de violări ale articolului 3 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, dintre care 8 cazuri de aplicare a torturii de către angajaţii statului şi 71 de cazuri de lipsă a unui control eficient al alegaţiilor despre tortură. „Ombudsmanul încurajează Procuratura raionului Căuşeni să întreprindă măsuri hotărâte şi prompte în vederea identificării şi pedepsirii făptuitorilor", se mai arată în acelaşi comunicat de presă.

Victimele supuse relelor tratamente şi torturii se pot adresa la Centrul pentru Drepturile Omului, telefon: 23-48-00 sau pot apela la Linia fierbinte pe problemele torturii: 0-8001-2222.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite