Căpuşele, pericolul ascuns în iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpușă. Foto Adevărul
Căpușă. Foto Adevărul

An de an, creşte numărul moldovenilor suferinzi de Lyme, boală gravă provocată de mușcătura acestui parazit, arată datele Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Chiar dacă sunt mici, căpuşele pot doborî orice om sănătos, dacă acesta nu se adresează la timp la medic. Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), numărul victimelor căpuşelor creşte de la un an la altul.

„Noi nu ducem evidenţa oamenilor muşcaţi de căpuşe pentru că mulţi decid să le scoată acasă. Dar avem o statistică a pacienţilor care ajung la spital cu boli provocate de muşcătura de căpuşă" , explică Stela Gheor¬ghi¬ţă,vice-directorul CNSP. Una dintre aceste maladii este Lyme sau borrelioza, supranumită şi boala cu o mie de feţe. Este o infecţie bacteriană ce ia forma unui eritem circular care poate atinge 30 de centimetri în diametru.

În 2009 pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistraţi doar 33 de pacienţi cu Lyme. În anul următor au fost 117 cazuri înregistrate, iar în 2011 numărul bolnavilor a crescut până la 171. „Explicaţia este că oamenii au început să se adreseze mai des la doctor atunci când sunt muşcaţi de căpuşe, conştientizând care sunt riscurile", mai spune Stela Gheorghiţă.

Ana Lavric, 43 de ani, a fost atacată de câteva ori de căpuşe. De două ori a extras singură insectele şi n-a avut consecinţe. Însă în acest an a ajuns la medic, din cauza că o parte din corpul căpuşei rămăsese sub piele. „Medicul mi-a explicat ce complicaţii aş fi putut avea. Dacă mă mai muşcă vreun parazit, voi merge direct la spital", susţine femeia.

„NU TOATE CĂPUŞELE SUNT INFECTATE"

Căpuşele trăiesc în locuri umbrite, umede şi adesea se prind de iarba înaltă, arbuşti, tufişuri şi crengile joase ale copacilor. Şi pajiştile şi grădinele pot adăposti căpuşe, mai ales cele de la marginile pădurilor. Medicii ne avertizează să fim precauţi vara, când ieşim la iarbă verde. „Nu toate căpuşele sunt infectate, dar trebuie să ne protejăm. Dacă aţi depistat căpuşa, mergeţi la un chirurg care o poate scoate. Este foarte importat să nu încercaţi să o scoateţi cu ulei sau prin alte metode contraindicate", explică infecţionistul-pediatru Tatiana Alexeev, de la USMF „N. Testemiţanu".

Pădurile şi parcurile din ţară nu sunt stropite cu soluţii speciale pentru nimicirea căpuşelor. „Stropim cu preparate împotriva bolilor şi vătămătorilor ce atacă plantele. Nu avem soluţii speciale împotriva căpuşelor, dar cele pe care le folosim au efecte şi asupra acestor tipuri de insecte ", menţionează Galina Leahu, şef-adjunct al întreprinderii municipale Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite