Căpşunele din Republica Moldova sunt mai scumpe în anul curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul mediu angro de comercializare a căpşunelor este în creştere permanentă, deoarece oferta de căpşune este mai mică în comparaţie cu cererea de pe piaţă.

De această situaţie beneficiază din plin producătorii, care cultiva căpşune prin comercializarea producţiei la preţuri mari, potrivit unei analize a centrului AgroInform.
Astfel în anul curent, preţul la căpşune pentru lunile mai şi iunie (sezon de recoltare în masă) este cu cel puţin 12,5% mai mare în comparaţie cu anul 2010 şi variază între 15-50 lei pentru un kilogram în dependenţă de calitate, numărul de comercianţi şi cantitatea prezentă pe piaţă.
În restul lunilor, datorită preţului de 50-100 lei pentru un kilogram căpşune sunt practic inaccesibile pentru majoritatea populaţiei.

Experţii spun că piaţa autohtonă nu este asigurată uniform şi pe deplin cu căpşune pe tot parcursul anului. Producătorii autohtoni de capşune asigura piaţa locală doar o perioadă scurtă de timp: lunile mai şi iunie. Restul perioadei, pe pieţele locale se comercializează preponderent căpşune de import.
Fermierii interesaţi în cultivarea căpşunului trebuie să sesizeze faptul, ca piata autohtona nu este asigurata si sunt premise bune pentru comercializarea lor pe pietele conexe.
Investitiile estimative pentru infiintarea unui hectar de capsun constituie circa 185 mii de lei, iar termenul de recuperare a investitiilor este de 2 ani de la plantare. Producatorii pot accesa credite la conditii avantajoase FIDA, PNAET, RISP, precum şi beneficia de subvenţii substanţiale de la stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite