Cancelaria de Stat: Decizia consilierilor de Bălţi a fost luată cu grave încălcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine simbol
Imagine simbol

Decizia Consiliului municipal Bălţi de a desfăşura un referendum local privind extinderea autonomiei oraşului a fost luată cu grave încălcări, atât procedurale, cât şi de conţinut şi, dacă nu va fi anulată de către consilieri, Cancelaria de Stat o va ataca la Curtea de Apel Bălţi.

Declaraţia a fost făcută de către şeful adjunct al Oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, Nicolae Oncuţă, pentru Info-Prim Neo.

„Decizia trebuie să între în vigoare, să fie semnată de către primar, mai apoi, în termen de 5 zile, dosarul trebuie prezentat la Oficiul teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, unde noi efectuăm expertiza, stabilim legitimitatea acestui act şi decidem ce facem. Dar vă spun prealabil, eu am fost la şedinţa consiliului şi am observat mai multe încălcări în luarea acestei decizii", a comunicat Nicolae Oncuţă.

Prima încălcare este de ordin procedural, iar a doua ţine de conţinutul deciziei. „Cât ţine de încălcările procedurale: chestiunea a fost introdusă în regim de urgenţă pe ordinea de zi, nu a fost planificată şi nu s-a adus la cunoştinţa consilierilor din opoziţie, ea nu a fost analizată sau mediatizată, nu era cunoscută de alţii. Cât timp s-a discutat au fost luate mai multe pauze, ceilalţi consilieri puneau întrebări care este scopul acestui referendum, iniţiatorii nu ştiau cum să răspundă, chiar şi conducerea Primăriei era nedumerită, se vedea că e trasă de urechi această decizie", a menţionat Nicolae Oncuţă.

Potrivit prevederilor legislative, Consiliul municipal Bălţi poate lua decizia de a desfăşura un referendum, după care această decizie trebuie trimisă la Curtea Electorală Centrală. CEC analizează setul de documente şi mai apoi consiliul numeşte data plebiscitului - nu mai târziu de 45 zile de la luarea deciziei. La Bălţi toată procedura a fost încălcată flagrant, s-a mers brutal la luarea unei astfel de decizii, s-a stabilit şi data referendumului - 9 septembrie, a accentuat şeful adjunct al oficiului Cancelariei de Stat din Bălţi.

A doua încălcare, potrivit lui Nicolae Oncuţă, ţine de conţinutul deciziei. „Ce înseamnă autonomie? Autonomie e când eu singur iau decizii şi îmi creez condiţiile care-mi plac. Or, noi trăim într-o comunitate şi trebuie să ţinem cont de interesele tuturor. Printr-o astfel de decizie s-ar crea un precedent foarte periculos, vom ajunge să ceară toţi autonomie. Dacă au nevoie de alte condiţii trebuie să prezinte argumentarea către Guvern şi să se ia decizia la nivel înalt.

În caz contrar, se prejudiciază interesele statului. Ba mai mult, ei nici nu puteau explica ce fel de autonomie doresc, teritorială, aeriană etc. Ei spuneau că vor singuri să numească directorii de licee, să numească comisarul principal de poliţie al municipiului, nişte chestii aberante, care într-un stat democratic ar leza interesele cetăţenilor", a specificat Nicolae Oncuţă.

Reprezentantul Guvernului e de părere că prin decizia de a desfăşura referendumul reprezentanţii PCRM urmăresc să facă zarvă în societate, să o tulbure şi să divizeze societatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite