Campanie de informare pentru moldovenii care pleacă în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acțiunea va dura din luna mai până în octombrie. În cadrul acesteia, moldovenii din Italia vor avea posibilitatea să se informeze despre locurile de muncă vacante în Moldova, efectele negative şi riscurile migraţiei, dar și riscurile angajării ilegale în Italia.

Scopul campaniei „Nimeni nu e singur pe pământ" este de informare şi sensibilizare a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă în Italia. „Cetăţenii moldoveni vor putea cere ajutor la liniile de încredere din Italia şi Moldova în cazul în care se confruntă cu anumite probleme", a declarat ministrul muncii, Valentina Buliga. În aceeași perioadă de derulare a campaniei, va fi ecranizată şi piesa de teatru „Oameni ai nimănui", de Dumitru Crudu. Proiectarea va avea loc în nouă oraşe ale Italiei: Mestre, Bologna, Torino, Reggio Emilia, Brescia, Treviso, Rovigo, Padova şi Roma. Prezentarea va fi urmată de o sesiune de discuţii cu audienţa, în cadrul cărora cetăţenii moldoveni vor avea posibilitatea să împărtăşească experienţele lor de trai, muncă şi integrare în societatea italiană.

De asemnea, în cadrul acțiunii vor participa și cetăţeni italieni, care se vor familiariza cu viaţa, trăirile şi preocupările migranţilor moldoveni, mulţi dintre care sunt angajaţi în familiile italiene în calitate de bone sau menajere. Potrivit datelor oficiale, în Italia sunt mai mult de 130 de mii de cetăţeni moldoveni. „Ca rezultat, mii de copii rămân fără îngrijire, atenţie, suport şi afecţiune părintească, ceea ce are un impact negativ asupra stării lor emoţionale, psihologice şi sociale. Migranţii moldoveni se confruntă zilnic cu multiple dificultăţi legate de viaţa şi munca într-o societate străină, deseori fără a cunoaşte limba şi tradiţiile comunităţii în care locuiesc, fără a avea acces la informaţii şi fără suport în integrare", a mai declarat Valentina Buliga, citată de Info-Prim Neo.

Aceste acţiuni fac parte dintr-un proiect al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu ministerul din Italia, cu ajutorul financiar al UE. Bugetul proiectului este de 2 milioane de euro. Sursele donate de UE acoperă 75% din această sumă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite