UPDATE Încălcări în lanț la scrutin, cu sedii avariate, erori ale buletinelor de vot și grupuri de alegători „fantomă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit observatorilor Asociației Promo-LEX, campania electorală din acest an s-a remarcat printr-un activism deosebit: diversificarea metodelor de agitație electorală, metode de PR negru, cadouri și concerte electorale.

15. 30 Incident la Stăuceni. Alegatori străini, aduși cu microbuzele la vot

Câteva zeci de oameni care au votat pe listele suplimentare, au trezit suspiciuni în rândul localnicilor, anunță Pro TV. Oamenii spun că nu i-au mai văzut niciodată la Stăuceni și cred că aceștia au fost aduși de către un candidat electoral, ca sa voteze pentru el. Cei veniți au prezentat buletinele cu viza de reședință în Stăuceni, dar nu au putut numi adresa pe care stau. Locuitorii din Stăuceni spun că au văzut în această dimineață câteva microbuze pline cu oameni în fața secției de votare nr. 291. Martorii susțin că aceștia erau conduși de fiul unui candidat electoral.

Membrii biroului electoral spun că nu le-au putut interzice necunoscuților să voteze, deoarece în fișa de însoțire aveau indicată viza de reședința în Stăuceni. Insă au observat că aceștia au un comportament straniu. Toți, în jur de 60 de oameni, au votat pe liste suplimentare. Conducerea secției de votare a apelat la poliție.

14.00 Până la orele 12:00, observatorii Promo-LEX au constatat mai multe nereguli în procesul de desfăşurare a scrutinului. Acestea țin de întârzierea deschiderii secțiilor de votare, insuficiența buletinelor de vot, dar și erori în cadrul acestora, agitație electorală.

În ceea ce privește deschiderea secțiilor, la cel puțin nouă secții de votare s-au înregistrat întârzieri de până la 15 minute. La fel, observatorii Promo-LEX au constatat lipsa draperiilor de la intrarea în cabinele de vot.

În satul Oclanda, raionul Soroca, observatorii au raportat eroare de tipar la buletinele de vot, exprimată prin includerea greșită a denumirii unui concurent electoral-partid politic. Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare au ales o modalitate inedită de completare a denumirii cu pixul direct pe buletinul de vot. O situație analogică, s-a constatat în secția de votare nr.3 Taraclia, unde s-a atestat lipsa unui concurent electoral din buletinul de vot.

De asemenea observatorii au descoperit cazuri izolate de vânzare a băuturilor alcoolice în apropierea secțiilor de votare și lipsa energiei electrice în incinta secțiilor de votare (în cel puțin 4 cazuri).

Campanie electorală, marcată de dinamism

Referitor la comportamentul administrației publice locale, cei peste 650 de observatori Promo-LEX au semnalat încălcări în unele raioane, printre care Orhei, Cahul sau Criuleni, unde întâlnirile cu alegătorii au avut loc în spații acordate contra plată. Mărimea taxei a variat de la 300 la 800 de lei.

De asemenea, în mai multe localități au fost semnalate cazuri în care reprezentanții administrației locale au fost implicați direct în campanie. Printre aceștia: directori de școli și licee, deputați în parlament, președinți și consilieri raionali.

Din puctul de vedere al dotării tehnice, observatorii au raportat că multe secții nu sunt dotate cu echipament electronic. „Am semnalat situații și mai grave, în cel puțin șase localități s-au întâlnit sedii avariate, debranșări de la enercie electrică", a declarat Ion Manole, directorul Promo-LEX.

Concertele și darurile electorale au devenit deja o practică
Potrivit observatorilor, prestația concurenților în această campanie a fost extrem de dinamică. „Partidele reprezentate în Parlament au fost cele mai active, apelând la diverse metode, cum ar fi mersul din ușă în ușă, caravane auto, corturi electorale, mesaje scurte, apeluri telefonice. Oferirea distracțiilor după întâlnirile electorale a devenit deja o practică", a mai declarat Manole, precizând că „recordul" la concerte electorale a fost bătut de PLDM, cu 58 de evenimente culturale cu tentă electorală.

Mai mult decât atât, o altă problemă semnalată de către observatori este practica oferirii darurilor electorale. „ Candidații insistă pe această metodă, iar cel mai grav este că și egătorii s-au obișnuit cu astfel de cadouri", a mai spus șeful Promo-LEX, menționând că cei mai „darnici" au fost cei de la PDM, care au oferit cadouri în peste 49 de localități.

Campania nu a rămas nemarcată nici de aspecte de intimidare, aplicare a violenței, vandalizare a sediilor sau afișelor electorale, care au fost aplicate în cadrul intrunirilor publice. Utilizarea masiva a PR-ului negru a fost înregistrat în cel puțin 7 cazuri, prin tipărirea unor publicații, broșuri, foi volante, care au scop înjosirea onoarei și demnității unor concurenți electorali.

Și morții votează

O femeie a găsit în liste numele mamei sale, care a murit acum patru ani, informează Pro TV. Femeia spune că nu este pentru prima oară când le atrage atenția membrilor secției de votare că mama sa nu mai este în viață. Aceștia susțin însă că ei nu au nicio atribuție la întocmirea listelor și că le primesc de la Primărie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite