CHIŞINĂU Marian Lupu: „PLDM a încălcat acordul cu AIE, votând cu comuniştii. Se profilează o alianţă verde-roşu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, lider PD, s-a supărat pe colegii de alianţă din partea PLDM pentru că au votat în şedinţa de astăzi a Legislativului împreună cu deputaţii comunişti.

Este vorba de un proiect ce se referă la Catalogul preţurilor la medicamente, remis pentru examinare suplimentară în Comisia pentru economie, buget şi finanţe, prin votul deputaţilor liberal-democraţi şi a celor comunişti.

„Este pentru prima dată când o componentă a alianţei de guvernare încalcă acordul de constituire a acesteia, votând împreună cu PCRM, fără o consultare prealabilă cu ceilalţi membri ai coaliţiei. La mijloc nu cred că este doar un aranjament tehnic dintre PLDM şi PCRM. Ceea ce văd sunt devieri foarte puternice de la normele fixate în Acordul de constituire a Alianţe. Au loc tatonări de teren pentru distrugerea Alianţei şi formarea unei noi alianţe verde-roşu“, a declarat presei Marian Lupu.

Liderul fracţiunii PLDM, Mihai Godea, s-a arătat surprins că decizia de a remite proiectul în comisia de profil n-a fost susţinută de celelalte două fracţiuni, PL şi PD, membre a AIE. „Propunerea a fost a mea, nu ştiu de ce au votat comuniştii şi n-au votat colegii noştri“, a spus Godea. El i-a sugerat lui Marian Lupu să nu se grăbească să facă „declaraţii bombastice“ şi să citească mai atent Acordul de constituire a AIE. „Acolo e scris că nicio componentă a AIE nu va susţine un proiect al opoziţiei fără o consultare prealabilă a celorlalţi doi membri. Astăzi a fost cu totul altă situaţie. O propunere făcută de PLDM a fost susţinută de comunişti, nu invers“, a menţionat liderul fracţiunii liberal-democrate.  

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu a spus că poate a fost o simplă coincidenţă votul comun PLDM-PCRM, dar poate fi şi un joc al comuniştilor „pentru a încerca nervii AIE“. Ghimpu s-a arătat deranjat şi de faptul că democraţii au votat astăzi împreună cu comuniştii pentru scoaterea de pe ordinea de zi a unei iniţiative legislative a liberalilor, care ar permite părinţilor să scrie naţionalitatea pe care o doresc în actele de identitate ale copiilor. „Deja două proiecte au fost întoarse în comisii la dorinţa comuniştilor, deşi au fost coordonate în AIE. Cine şi-a asumat guvernarea în ţara asta?“, s-a întrebat Mihai Ghimpu.

Mulţumiţi sunt doar comuniştii. „De ce dacă sunt iniţiative pozitive să nu le susţinem? Cred că astăzi a fost un precedent constructiv. Colegii din PCRM au fost de acord cu propunerea PLDM şi împreună am votat pentru excluderea unui proiect important, care mai trebuie examinat, de pe ordinea de zi, a declarat deputatul PCRM, Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite