Comuniştii: „Gaddafi a finanţat partidele fostului şi actualului preşedinte al Moldovei“. Fiul dictatorului a fost în vizită la unul dintre cei mai bogaţi moldoveni, sub pretextul unei expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa de astăzi a Parlamentului de la Chişinău a început cu o declaraţie-şoc a unui deputat comunist. Sergiu Stati a spus că PCRM deţine informaţii precum că Partidul Liberal şi Partidul Democrat, aflate la guvernare, ar fi fost finanţate în campania electorală pentru parlamentarele de anul trecut de către dictatorul libian Muammar Gaddafi.

UPDATE 2.34 Pe culoarele de la Parlament s-a discutat astăzi că în timpul vizitei unuia dintre fiii lui Gaddafi la Chişinău, de la 19 ianuarie, acesta s-ar fi întâlnit separat cu Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat.

„Fracţiunea noastră deţine informaţii că regimul Gaddafi a finanţat PL şi PD. Solicităm Parlamentului să clarifice situaţia", a spus Sergiu Stati, care nu a oferit mai multe detalii.

În replică, deputatul liberal Ion Hadârcă i-a sugerat lui Stati să nu comenteze la microfon ceea ce visează noaptea. „Recunosc că noua ne scapă reţeaua prin care fiii lui Gaddai au învăţat împreună cu Sergiu Stati la Moscova", a mai comentat Hadârcă.

Ex-preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat pentru „Adevărul“ că „nu comentează prostiile comuniştilor“. „Mai întâi au declarat că mă finanţează Plahotniuc, acum că e Gaddafi, iar mâine vor spune că mă plăteşte Hosni Mubarak. Nu ştiu cum mă finanţează, căci eu niciodată n-am bani“, a spus cu ironie Ghimpu.  

Numele lui Gaddafi nu apare acum pentru prima oară în cele mai înalte cercuri de discuţii din Republica Moldova. La începutul anului, unul dintre fiii dictatorului libian, Saif Al-Islam, a fost pentru o zi la Chişinău. Despre vizita-şoc s-a aflat însă abia la începutul lunii martie, când comuniştii au solicitat în plenul Parlamentului ca Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul de Externe să dea explicaţii cu privire la motivul vizitei fiului lui Gaddafi.

Filat, la expoziţie cu fiul lui Gaddafi

Şi asta cu atât mai mult cu cât în Libia începuseră deja revoltele stradale. Informaţia despre vizita fiului lui Gaddafi a fost confirmată de Securitate şi explicată prin faptul că Saif Al-Islam a fost invitat de onoare la expoziţia personală a pictoriţei Nicoleta Stati, fiica milionarului moldovean Anatol Stati. La aceeaşi expoziţie au mai participat şi oficiali moldoveni, printre care şi premierul Vlad Filat. Acesta din urmă a explicat că fiul dictatorului i-a fost prezentat ca „un ministru libian“.

Tatăl gazdei lui Gaddafi la Chişinău
are afaceri cu petrol în Africa

Stati deţine compania petrolieră Ascom Group, care extrage ţiţei din mai multe state africane, inclusiv Sudan.

Gabriel, fiul lui Anatol Stati, este ginerele lui Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova. La alegerile parlamentare de anul trecut, milionarul Gabriel Stati a candidat independent pentru funcţia de deputat. Numele lui se leagă şi de revoltele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău, când s-a schimbat regimul comunist. Atunci, afaceristul a fost arestat de comunişti, la Odesa, fiind acuzat că ar fi fost implicat în organizarea şi finanţarea protestelor. Ultterior, după schimbarea regimului, Gabriel Stati a fost achitat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite