CHIŞINĂU Cântare dubioase în pieţele din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De regulă, fiecare cumpărător este înşelat cu 10% la cântar
De regulă, fiecare cumpărător este înşelat cu 10% la cântar

Institutul de Standardizare şi Metrologie a anunţat că a depistat un lot de aparate de masurare care au obţinut certificat de verificare prin înşelăciune. Specialiştii susţin că circa 400 de astfel de instrumente sunt folosite în magazinele şi pieţele din Moldova.

În luna aprilie compania vizată a adus la verificare un prim lot de cântare. După ce au primit certificate, aparatele au fost comercializate. La un al doilea lot, specialiştii de la Standardizare au observat că ar fi fost contrafăcute şi au refuzat autorizarea acestora.

„Le-am eliberat certificat de verificare fiind siguri că este un model inclus deja în Registrul de Stat. Mai târziu însă am constatat că în locul unde era indicată firma, era lipit un sticker cu denumirea modelului deja înregistrat", a spus Vitalie Dragancea, directorul Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie.

Agentul economic a fost chemat la o nouă testare, dar nu a fost de găsit. Totodată, instituţia a decis anularea valabilităţii certificatelor de verificare şi a anunţat Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor să retragă să retragă cântarele din comerţ.

Maxim Ciobanu, administratorul firmei importatoare, susţine că a prezentat funcţionarilor acte ce ar dovedi că a apăratele de măsurat sunt originale. În prezent instituţia responsabilă de protecţia consumatorului face investigaţii suplimentare.

Cumpărători amăgiţi la fiecare kilogram
Vitalie Dragancea, directorul Institutului de Standardizare şi Metrologie, susţine că pieţele agroalimentare sunt locurile unde cel mai des pot fi găsite cântare ce nu corespund cerinţelor legii. „Când inspectoratul face controale în pieţe, reuşim să verificăm doar maxim doi comercianţi. Între timp, ceilaţi îşi închid prăvăliile şi dispar. Şi numai ne urcăm în maşină că-şi aranjează tarabele la loc", a spus Dragancea, învinuind conducerea pieţelor că i-ar favoriza pe cei care comit astfel de încălcări. „Un agent economic din pieţe poate vinde câte opt tone de produse alimentare pe zi. S-a stabilit faptul că fiecare cumpărător este înşelat cu 10% la cântar", mai declară Vitalie Dragancea.

La rândul său, Ion Stratulat, directorul Pieţei Centrale din Chişinău, a spus că este obligaţia Inspectoratului să verifice periodic cântarele. „Noi reacţionăm doar atunci când suntem informaţi de cumpărători. Anul acesta am avut mai mult de zece cazuri de acest fel. Cea mai dură pedeapsă din partea noastră a fost rezilierea contractului de arendă", susţine Stratulat.

Semnalaţi cazurile de înşelare la cântar

Am încercat să verificăm pe pielea proprie dacă vânzătorii din Piaţa Centrală din Capitală mint sau nu cumpărătorii la cântar. Am cumpărat portocale, dovlecei, macaroane şi banane de la diferţi comercianţi. Apoi, am mers la două cântare de control pentru a compara datele. Primul cântar ne-a arătat că ni s-a dat cu 100 de grame mai puţine portocale, al doilea a arătat că avem în pungă cu 120 de grame mai puţin. În schimb, am constatat că vânzătorii ne-au vândut cu 50 de grame mai multe macaroane şi dovlecei, iar banane erau chiar cu 100 de grame mai mult. „Deseori, nici cântarele de control n-au certificat de verificare", afirmă Vitalie Dragancea.

Specialiştii de la Standardizare susţin că ar putea avea rezultate mai bune dacă ar fi ajutaţi de consumatori. „Atunci când aţi fost înşelaţi la cântar, trebuie neapărat să ne informaţi. Vă sigurăm că va fi investigată gratuit fiecare plângere", a spus Vitalie Dragancea. „Un agent economic din pieţe poate vinde câte opt tone pe zi. Fiecare cumpărător este înşelat cu 10% la cântar", spune Dragancea.

Calitatea nu poate fi verificată
Potrivit şefilor de la Ministerul Economiei, în acest moment, pe piaţa din Republica Moldova pătrund multe produse ce nu pot fi verificate din cauza lipsei laboratoarelor necesare. „Sistemul nostru trebuie să certifice şi să identifice tot ce vine din alte ţări, dar, deoarece nu avem laboratoare şi echipamente necesare, multă marfă intră fără să fie verificată inofensivitatea acesteia", declară Octavian Calmâc, viceministrul Economiei.

„A cerul ajutorul UE"
Aceeaşi situaţie e şi cu produsele fabricate în Moldova. Adjunctul ministrului Economiei a dat exemplul salamurilor de pe piaţă sau a apei minerale. În ţara noastră nu se pot face verificări elimentare la produsele de bază. „Noi nu putem vedea care este conţinutul de carne în aceste produse. Putem verifica inofensivitatea, dar nu şi calitatea lor", a afirmat Octavian Calmâc.

„Nu putem spune consumatorului că acest produs are 80% carne sau că aceasta este de origine porcină, bovină sau de cangur. Am solicitat Uniunii Europene asistenţă pentru laboratoare, dar lucrurile sunt mult mai complexe", mai adaugă acesta. Totuşi, autorităţile speră că situaţia se va rezolva odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb, care ne obligă să avem o calitate a produselor similară cu cea din UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite