CHIŞINĂU Alegeri locale în provincie, îmbibate cu miros de frigărui (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeraţie la secţia de votare din Vatra
Aglomeraţie la secţia de votare din Vatra

Astăzi, în ziua alegerilor, oamenii din provincie au îmbrăcat haine de sărbătoare şi au mers la secţiile de votare. Spre deosebire de alte alegeri, anul acesta în multe secţii lipsea muzica.

Majoritatea alegătorilor au spus că au votat pentru o viaţă mai bună, pentru pensii mai mari, deşi aceasta nu ţine de competenţa primarilor, să aibă localităţi îngrijite, drumuri mai bune, apă potabilă.


Jocul de cărţi, mai captivant decât alegerile


În satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni, locuit de rromi, secţia de votare a fost amenjată în şcoală, la etajul doi. Ca să ajungă acolo, alegătorii trebuiau să urce pe o scară de metal care se clătina.


„Cele mai active sunt femeile. Bărbaţii nu-s acasă. Au plecat peste hotare", a spus Maria Axente, preşedintele secţiei de votare din Vulcăneşti. Puţinii bărbaţi care se află în sat au preferat să joace cărţi şi să facă frigărui, vizavi de şcoală. Jocul era foarte încordat, miza fiind destul de mare. În mijlocul mesei la care se juca partida de cărţi era un teanc de bani. Când ne-au văzut, bărbaţii s-au retras într-o ogradă de alături unde se pregăteau frigărui.


Maria Axente a spus că a avut probleme cu mai mulţi alegători care au venit să voteze doar cu fişa de însoţire a buletinului sau, în general, având actul de identitate cu termenul de valabilitate expirat.

La votare

Majoritatea votanţilor vorbeau în limba rromă. Unul dintre observatori ne-a atras atenţia la ce-şi spuneau aceştia: „Îşi zic în limba lor «Votaţi trei trandafiri». Candidatul acestui partid a promis să-l elibereze pe unul dintre ai lor de la puşcărie", a spus indignat un observator, făcându-şi notiţe.

„Cu alegerea primarului este simplu. Sunt patru candidaţi, oameni din sat pe care îi cunoaştem. Mai greu e cu buletinele unde trebuie de votat pentru consilieri locali şi din raion. Nu ştiam care foaie şi pentru ce e", a spus Hartilimon Arapu, un locuitor al satului, de 67 de ani.

„Am votat pe cel care cred că ne va aduce apă în sat. Unii au fântâni, dar şi le-au săpat în ogradă. Închid porţile şi nu ne dau voie să intrăm. Noi bem apă mai mult cumpărată", s-a plâns Angela Pancu, de 42 de ani.

image


Alegătorii din Vatra au luat cu asalt secţiile de votare

Oraşul Vatra face parte din municipiul Chişinău. Alegătorii de aici au venit cu noaptea în cap şi au stat minute în şir în rând. Ei au avut de aplicat câte o ştampilă pe patru buletine de vot. În total, în listele de alegători sunt înscrise 2.816 persoane. „Niciodată n-am văzut așa o aglomerație", a spus Floarea Petrov, președintele secției electorale numărul 266 din Vatra.

„Am votat pentru binele nostru, să avem de toate, măcar la bătrâneţe", a zis Valentin Ţurcan, locuitor al oraşului Vatra.

„În ultimii ani localitatea noastră s-a dezvoltat. Vrem ca lucrurile frumoase să fie continuate. Am votat pentru ca băiatul meu, plecat peste hotare de nouă ani, să revină acasă şă aibă de lucru", a zis Ioana Ilieva.

Sondaj la ieşirea din secţiile de votare

FOTO: Tudor Iovu /Sondaj realizat la ieşirea din secţiile de votare


Oamenii din Străşeni nu se grăbeau la votare

Alegătorii din satul Vorniceni, Străşeni, nu au fost la fel de conştiincioşi ca şi cei din Vatra. Oamenii se înghesuiau la piaţa improvizată din centrul satului, dar nu şi la secţia de votare. „Am votat pentru ca să avem un sat mai frumos, să primim pensii mai mari, să fie oamenii mulţumiţi", a spus Valeriu Bulat, pensionar, care tocmai a votat.

image


„Nici nu ştiu ce am ales. Cum a fi aşa a fi. Toţi spun că o să facă bine, dar fac doar ce doresc", îşi dădu cu părerea Vera Gămuraru.


Nici la Lozova nu e mare forfotă

Nici alegătorii din Lozova nu sunt mai activi. „Singura problemă întâlnită până acum a fost că unii au venit cu buletinul de identitate cu termenul expirat", a declarat Zinaida Sturza, preşedintele secţiei de votare din Lozova.

„Am avut mult de lucru şi ne pare rău că am uitat să aducem un casetofon să fie mai vesel", a spus Zinaida Sturza.

„Am votat pentru un primar mai bun, mai tânăr şi mai frumos", ne-a mărturisit locuitoarea Irina Ciobanu, după ce a aplicat ştampila„votat“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite