CHIŞINĂU: Şedinţe „mai moi“ la Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au ales de câteva săptămâni cu fotolii mai comode şi computere de ultima generaţie. Este cea mai mare achiziţie de mobilă şi tehnică de când există instituţia. Membrii CSM spun că se simt acum în rând cu miniştrii.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii spun că şedinţele de marţi, atunci când se adună pentru a discuta problemele instanţelor de judecată, trec mai repede acum. Computerele noi şi fotoliile ortopedice, asemănătoare cu cele ale miniştrilor, le-au uşurat munca.


„Mă simt destul de normal şi pe picior de egalitate cu ceilalţi oficiali. De ce să lucreze confortabil doar miniştrii? Fiecare membru CSM trebuie să lucreze la computer şi să se simtă bine la şedinţe", a spus Dumitru Visterniceanu, fostul preşedinte al CSM.


Succesorul său actual, Nicolae Timofti, declară că membrii CSM vor să fie în pas cu noile tendinţe. „ Este foarte comod să lucrăm aşa, la computere noi şi în fotolii moi. Este normal să ţinem pasul cu timpul şi să ne adaptăm cerinţelor", afirmă Nicolae Timofti.


„Nu putem compara scaunele noi cu cele vechi. Lucrul nostru a devenit mai uşor", spune şi Boris Negru, profesor universitar. Cele 15 fotolii au costat circa 112 mii de lei, iar pentru computere s-a plătit aproape 200 de mii de lei. Astfel, fiecare scaun a costat aproximativ 7.500 de lei, iar preţul unui computer a fost de aproape 14.000 de lei.


Ecaterina Buzu, şefa Aparatului CSM, spune că aceasta este cea mai mare achiziţie efectuată în cei 13 ani de când există instituţia. Funcţionara mai declară că până la instalarea computerelor angajaţii Consiliului pierdeau zile întregi pentru a xeroxa rapoarte pentru şedinţele de marţi.


„Se cheltuia hârtie şi cerneală foarte multă. Angajaţii aparatului pierdeau câte o zi pentru a multiplica documente. Se întâmplă ca unele rapoarte să aibă şi 80 de pagini. Calculaţi cât se cheltuia doar pentru un membru CSM, dar pentru cei 12 membri? Vă imaginaţi? Acum e simplu şi rapid, se rezolvă cu un simplu click", a declarat Ecaterina Buzu.

Vor sediu propriu


Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii mai spun că ar vrea să meargă mai departe cu modernizarea instituţiei, doar că nu au un sediu propriu, promis de Guvern şi prevăzut de lege. Acum membrii CSM împart aceeaşi clădire cu judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie.


„Aşteptăm un sediu de ani buni. Ni s-a propus unul, dar să vedeţi ce dezastru era acolo! Totul era plin de mucegai, iar prin ferestre sulfa vântul", mai spune Ecaterina Buzu.


7.500 de lei. Atât costă fiecare scaun cumpărat pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite