CHIŞINĂU: Parlamentarii moldoveni îngroapă dosarul „7 aprilie“ în audieri şi rapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia la doi ani de la protestele postelectorale din aprilie 2009, deputaţii au audiat azi reprezentanţii organelor de forţă referitor la investigarea acelor evenimente. Rând pe rând la microfon au ieşit şefii de la Interne, Procuratură, Securitate, care n-au putut da însă răspuns la mai multe întrebări, invocând secretul anchetei.

Cu aceleaşi dări de seamă pe marginea dosarului „7 aprilie 2009" pe care le-au citit anterior la Guvern sau în conferinţe, şefii principalelor structuri de forţă au venit la tribuna Legislativului.

Au reîmpachetat declaraţii expirate, adăugând doar mici detalii noi. Deputaţii din opoziţie şi cei de la guvernare şi-au aruncat cuvinte grele şi replici tăioase, întrebându-se reciproc: „Cine e responsabil de violenţele şi devastările din aprilie 2009", fără a găsi răspunsuri.

„Batalionul «Fulger» a declanşat o campanie violentă, arestându-i pe toţi cei care se aflau în Piaţa Mariii Adunări Naţionale, că aveau sau nu vreo vină", a declarat ministrul de Interne, Alexei Roibu.

La rândul său, Valentin Dediu, directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a menţionat că în acea perioadă angajaţii SIS s-ar fi ocupat cu activităţi politice. „Analizau şansele partidelor de opoziţie de a accede în Parlament, pentru a vedea dacă prezintă pericol pentru PCRM", a spus Dediu.

Valeriu Zubco, procurorul general, a venit cu o declaraţie care a aprins spiritele în tabăra comuniştilor. El a spus că în septembrie 2009 un grup de colaboratori SIS a dispus distrugerea mai multor cutii cu documente secrete.

„Procuratura nu dispune de informaţii ce ar confirma că acolo erau şi acte legate de evenimentele din 7 aprilie, dar nu excludem acest fapt", a precizat Zubco.

Comunistul Artur Reşetnicov, şef SIS în acea perioadă, a calificat declaraţiile drept „fantezii". „În aceşti doi ani fanteziile unora au mers mai departe, au vorbit că ar fi dispărut chiar microbuze întregi cu documente.Toate actele de la Securitate sunt ţinute la unn control strict", a spus Reşetnicov.


La cele mai multe întrebări procurorul general a refuzat să răspundă, invocând secretul anchetei, dar şi faptul că mulţi dintre deputaţii care întreabă sunt părţi în „dosarul 7 aprilie 2009".

În discursurile lor reprezentanţii tuturor fracţiunilor s-au arătat nemulţumiţi de audieri. Comuniştii şi-au reiterat poziţia că la 7 aprilie 2009 a fost o tentativă de lovitură de stat, iar deputaţii din Alianţă au dat vina pe fosta Putere, dar şi-au adus şi acuze indirecte unii altora.

AU ÎNTÂRZIAT CU NOUĂ LUNI

Reprezentanţii structurilor de forţă urmau să vină cu dări de seamă încă în august 2010, atunci când Parlamentul trebuia să ia act de raportul Comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie 2009.


Vitalie Nagacevschi, preşedintele acelei comisii, spune că sunt două versiuni din cauza cărora s-a întârziat atât de mult. „Fie a fost omis acest lucru, fie evenimentele din aprilie 2009 şi-au pierdut interesul politic ", explică Vitalie Nagacevschi.


Mihai Godea, liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova, spune că în vara anului 2010 Parlamentul era dizolvat, dar urma să se revină asupra problemei.


„Indirect, controlul asupra executării hotărârii trebuie să fie asigurată de conducerea parlamentului. Cred că ar fi trebuit să audiem aceste rapoarte mult mai devreme", a declarat Mihai Godea.

Mihai Godea, liderul fracţiunii PLDM

Înafară de manipulare nu văd nimic aici, la prezentarea rapoartelor. Nu am găsit răspuns la întrebări.

Marian Lupu, preşedintele Parlamentului

Aici la audieri, avem bine pronunţată componenta politică. Şi hai să spunem adevărul, şi interesul politic!

Sergiu Stati, deputat PCRM

De ce Voronin are dosar penal, iar Ilie Bratu, care a declarat că nu avem nevoie de Guvern şi Parlament, pentru ca le avem la Bucuresti, nu are dosar?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite