CHIŞINĂU: Păcatele lui Muruianu îi joacă feste la Curte / VEZI AICI CE CREDE MAGISTRATUL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea noului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie s-a amânat cu încă o lună pentru că actualul şef al instanţei nu este de acord cu avizul venit din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate. SIS a dat de înţeles membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că Ion Muruianu nu este compatibil cu funcţia la care pretinde.

Alegeri cu ghinion la şefia Curţii Supreme de Justiţie. După aproape două luni în care ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate l-au verificat pe Ion Muruianu, concursul a fost amânat pentru că actualul preşedinte contestă avizul consultativ venit de la această instituţie. Potrivit lui Muruianu, SIS a dat de înţeles că judecătorul nu merită fotoliul la care râvneşte pentru că numele său figurează în opt dosare pierdute la CEDO.


„Aşa-zisele riscuri de numire în funcţia de preşedinte al CSJ sunt aceleaşi ca şi în cazul contracandidaţilor mei, doar că SIS nu le-a invocat. Securitatea vorbeşte doar despre condamnările la CEDO în care apare numele meu, în timp ce în dosarele concurenţilor mei ele nu sunt catalogate ca factori de risc. Cred că este neserios", a declarat Muruianu.


Preşedinte interimar al instanţei are de gând să trimită o cerere la SIS pentru ca să le pună la dispoziţie ofiţerilor mai multe informaţii. „Nu accept ca cineva să-mi ponegrească onoarea atunci când nu merit asta", a spus Ion Muruianu. Judecătorul este gata să meargă şi în instanţă pentru a-şi demonstra dreptatea.


Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor reveni la concurs abia peste 30 de zile, timp în care ar trebui să primească un nou răspuns de la Securitate.


„Până la urmă nu SIS decide compatibilitatea unei persoane cu funcţia de preşedinte al CSJ. Decidem noi, membrii CSM", a explicat pentru „Adevărul" Dumitru Visterniceanu, fostul preşedinte al Magistraturii.


„El are dreptul să conteste. Nu este doar cazul lui Muruianu. Mulţi judecători au profitat de această situaţie. Dacă nu i-am oferi acest drept, avem şansa să fim condamnaţi la CEDO. Să facem ordine la noi în ţară", a adăugat Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi contracandidatul lui Ion Muruianu la şefia Justiţiei.


La concurs mai candidează şi alţi doi magistraţi de la CSJ, Nicolae Gurschi şi Raisa Botezatu.

„Concursul se tergiversează"

Pașii cu care se mișcă lucrurile privind alegerea președintelui Curții Supreme de Justiție sunt prea lenți, sunt de părere unii experți. „Se tergiversează. De ce? Nu știu! Am impresia că această situație convine cuiva", a declarat avocatul Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice. „Trebuie spus tranșant și public dacă există un consens politic privind viitoarea candidatură la funcția de președinte al CSJ", a mai adăugat Vlad Gribincea.


Mihai Poalelungi, judecător la CEDO din partea Moldovei și candidatul care și-a retras dosarul din cursa pentru șefia Curții Supreme de Justiție acum câteva săptămâni, declară că ar vrea să afle numele noului președinte cât mai curând.


„Totul depinde de Consiliul Superior al Magistraturii și de autoritățile naționale. Sper totuși că în curând vor avea o decizie referitoare la acest concurs", a spus Mihai Poalelungi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite