CHIŞINĂU: Igor Ţurcan a fost ucis pentru datorii de sute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozia unei maşini l-a rănit de moarte pe Igor Ţurcan
Explozia unei maşini l-a rănit de moarte pe Igor Ţurcan

Procurorii au mai multe piste legate de decesul preşedintelui Federaţiei de Tenis, omorât marţi într-o explozie. Cea mai importantă versiune este o răfuială între parteneri de afaceri. Igor Ţurcan ar fi avut de restituit sute de mii de euro, multe dintre tranzacţii fiind neoficiale, au declarat surse din Poliţie.

Omul de afaceri va fi înmormântat mâine, la Cimitirul Central din strada Armenească. Familia, prietenii şi colegii îl vor conduce pe ultimul drum, întrebându-se de ce a fost ucis.

Între timp, oamenii legii au dat verdictul: omor intenţionat. Procurorii şi ofiţerii de urmărire penală examinează mai multe versiuni legate de moartea lui Igor Ţurcan. Ei spun că merg pe trei piste, principala fiind că acesta a fost omorât din cauza datoriilor pe care le-ar fi avut faţă de partenerii săi de afaceri.

„Nu excludem şi alte ipoteze, cum ar fi litigiile cu foştii preşedinţi ai Federaţiei de Tenis, chiar dacă par minore", a declarat Alexandru Jizdan, şeful Direcţiei Servicii Operative.

„E adevărat că acolo unde este vorba de bani există şi un interes. Noi însă vom investiga tot, inclusiv şi activitatea politică a acestuia. Vom merge pe metoda excluderii", a spus Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinăul.

Procurorul a mai precizat că automobilul de model „Lada" care a exploadat la doar câţiva metri de Igor Ţurcan a venit din Ucraina şi, cel mai probabil, a intrat pe teritoriul Moldovei prin Transnistria.

„Proprietarul maşinii a fost dat în căutare de colegii din Rusia", a anunţat, la rândul său, ministrul de Interne, Alexei Roibu. Surse din Poliţie au declarat pentru „Adevărul" că Igor Ţurcan avea datorii de ordinul sutelor de mii de euro, iar multe dintre tranzacţii au fost făcute neoficial.

Oameni care l-au cunoscut susţin că businessmanul nu avea legături cu lumea interlopă. Foştii săi colegi de la Academia de Poliţie, unde şi-a făcut studiile, ne-au dezvăluit că el obişnuia să ia împrumuturi.

„Cu siguranţă este vorba despre reglări de conturi. A avut neînţelegeri cu cei cu care făcea afaceri, s-au adunat prea multe datorii. Probabil, aşa au încercat să-i închidă gura", ne-a spus un prieten de-al lui Igor Ţurcan.

„Crima nu va fi descoperită. Poliţia va avea patru versiuni şi va fi aproape de adevăr, dar cei care au comis omorul vor încerca să întoarcă versiunea la 180 de grade", a adăugat acesta.

image

CONFLICTE LA
FEDERAŢIA DE TENIS

Igor Ţurcan era preşedinte al Federaţiei de Tenis din iunie 2010. Postul este contestat de mai multe persoane, inclusiv în instanţă. De exemplu, clubul sportiv „Olimpia" a acţionat în judecată federaţia, cerând ca antrenorul de tenis Iurie Drozd să fie numit lider al instituţiei. Acum acesta declară că nici nu-l cunoştea pe Ţurcan.

„Regret că acest incident tragic a făcut să sufere imaginea tenisului. În tenis nu sunt mulţi bani şi mari interese pentru asemenea răfuieli criminale", a spus Iurie Drozd.

„TRAGEDIE FOLOSITĂ
ÎN SCOPURI POLITICE"

Pe acest caz va fi audiat şi candidatul independent Mihai Godea, care l-a avut ca şef de staff în campania electorală pe Igor Ţurcan. Politicianul este sigur că vor fi vehiculate mai multe motive pentru care a fost ucis prietenul său.

„Presupunerile vor ajunge până la aberaţii. Era un om serios, liniştit, cumpătat. Eram consăteni, am comunicat mai mult în ultimii patru ani şi era unul din susţinătorii mei", a mărturisit fostul liberal-democrat care, la doar câteva ore de la moartea lui Ţurcan, a cerut pază de corp de la stat.

„Este o crimă odioasă. Îmi pare rău că acest caz tragic şi moartea unui om este folosită în scopuri politice. Godea poate să scrie cerere la Poliţie şi i se va da pază de corp", a replicat premierul Vlad Filat.

Medicii legişti şi-au spus cuvântul. „A fost o moarte violentă, cauzată de explozie, dar o concluzie oficială va fi peste două săptămâni", a declarat Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală.

Deocamdată, geniştii evită să spună dacă deflagraţia s-a produs din cauza unui explozibil sau a unor defecţiuni la instalaţia de gaz.

Campionatul naţional de tenis, în memoria ex-preşedintelui

Comitetul executiv al Federaţiei Moldoveneşti de Tenis s-a întrunit de urgenţă după explozia din strada Columna, care s-a soldat cu decesul ex-preşedintelui instituţiei, Igor Ţurcan.

Cei nouă membri ai executivului au votat în unanimitate pentru desemnarea Marinei Tauber în funcţia de preşedinte interimar al Federaţiei de Tenis.

„Trebuie să trecem peste acest tragic incident. Am decis să nu amânăm desfăşurarea campionatului naţional programat pentru acest weekend. După ce ne-am consultat cu soţia şi rudele decedatului, la şedinţa biroului federal am luat hotărârea ca turneul să fie desfăşurat în memoria fostului preşedinte, Igor Ţurcan. Omul de afaceri a fost singurul sponsor al federaţiei, iar în prezent va trebui să căutăm noi sponsori", a declarat preşedintele interimar, Marina Tauber.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite