CHIȘINĂU: Factura la căldură creşte ca pe drojdii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinăuienii vor plăti mai mult pentru agentul termic consumat în ianuarie, deşi luna decembrie a fost mult mai geroasă. Oamenii au de achitat între 500 şi 2.500 de lei, iar edilii dau vina pe gestionarii blocurilor, pentru că n-au reglat consumul în funcţie de vremea de afară.

Facturile la încălzire pentru luna ianuarie i-au făcut pe unii chişinăuieni să-şi ţină respiraţia de uimire. Deşi luna trecută temperatura de afară a fost mai înaltă decât în decembrie, oamenii au „surpriza" să constate că vor trebui să plătească mai mult.

Primarul Dorin Chirtoacă spune că de vină sunt gestionarii fondurilor locative, care au uitat să regleze temperatura contoarelor de la blocuri atunci când afară era cald. Ion Mărgineanu, director la „Infocom", întreprinderea municipală care emite facturile pentru serviciile comunale, a anunţat că beneficiarii vor plăti pentru căldură în medie cu 50 de lei mai mult decât pentru decembrie. În total, suma facturilor către „Termocom" a crescut în ianuarie cu opt milioane de lei faţă de luna precedentă.

Potrivit lui Ion Mărgineanu, proprietarii de garsoniere vor plăti, în medie, 520 de lei, cei care au locuinţe cu două camere vor scoate din buzunar, în medie, 831 de lei, cu trei camere - 1.062 de lei, iar cu patru camere - 1.264 de lei. Mărgineanu a explicat că valoarea medie a facturilor este mică pentru că în Capitală prevalează apartamentele cu suprafeţe mici. Astfel, conform calculelor „Infocom", 65% din chişinăuieni vor achita facturi de până la o mie de lei, 26% - între 1.000 şi 1.500 de lei, 6% - până la 2.000 de lei şi un procent - mai mult de 2.000 de lei.

Pentru februarie vom plăti mai mult
Facturile pentru februarie vor indica sume şi mai mari. Şi asta pentru că, din 4 februarie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat tarifele pentru agentul termic. Consumatorii din Chişinău vor plăti 898 de lei pentru o gigacalorie, cu 77 de lei mai mult faţă de tariful vechi.

Scumpirea agentului termic măreşte şi numărul restanţierilor. Mihai Cernei, directorul „Termocom", a anunţat că anul acesta, doar 40% din chişinăuienii au facturile plătite la zi. Primarul Capitalei a făcut apel către toţi gestionarii fondurilor locative să reducă temperatura agentului termic, atunci când vremea de afară permite acest lucru, ca şi facturile să fie mai mici.

90 la sută din chişinăuieni vor plăti pentru căldura consumată în ianuarie sume ce variază între 500 şi 1.500 de lei

Ajutoare pentru săraci
Preturile de sector continuă să primească cereri de la chişinăuienii săraci care solicită să le fie oferite compensaţii la căldură. Consiliul Municipal Chişinău achită lunar 40% din tariful la căldură pentru familiile cu un venit lunar mai mic de 1450 de lei pentru o persoană. Cererile pot fi depuse până la încheierea sezonului de încălzire. În această perioadă, consumatorii care corespund cerinţelor Primăriei, pot achita doar 60% din suma indicată în factură, chiar dacă au întârziat cu perfectarea actelor. După ce le vor fi acceptate cererile, CMC va plăti diferenţa de 40%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite