CHIŞINĂU: Facebook.md este disputat în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Chişinău pretinde dreptul de proprietate asupra denumirii reţelei de socializare. Soţii Toma şi Compania Facebook aşteaptă decizia Agenţiei pentru Proprietate Intelectuală referitoare la înregistrarea mărcii în Moldova.

Soţii Elena (27 de ani) şi Ilie Toma (26 de ani) au depus cererea de înregistrare a mărcii Facebook la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) acum doi ani. Tinerii spun că nu ştiau atunci nimic despre reţeaua de socializare facebook.com.


„Proiectul nostru este unul original, cu o identitate proprie. Nu intenţionam crearea unui site de socializare. Facebook.md urmează să aibă o cu totul altă menire, idee şi conţinut", afirmă Elena şi Ilie Toma, care, din 2006 şi pănă acum, au pus pe picioare mai multe afaceri online: case.md, bebe.md, piataauto.md şi altele.


Ideea n-a fost însă pe placul companiei americane Facebook, care i-a avertizat pe tineri imediat ce a aflat despre cererea depusă la AGEPI. A urmat un proces de judecată, Elena şi Ilie Toma fiind acuzaţi de rea credinţă.

image

FOTO: Elena Toma (27 de ani) a depus o cerere de înregistrare a mărcii facebook în Moldova acum doi ani

Atât magistraţii de la Curtea de Apel, cât şi cei de la Curtea Supremă de Justiţie au respins însă cererea americanilor. Judecătorii au invocat faptul că solicitarea familiei Toma este abia la etapa de înregistrare, dar şi că tinerii moldoveni n-au ştiut despre existenţa site-ului facebook.com.


„Cred că judecătorii care au examinat acest caz n-au mare experienţă ce ţine de spaţiul virtual. Reţeaua facebook.com este bine cunoscută în Moldova. Dovadă este şi faptul că, la 1 iulie 2009, cu puţin timp după ce familia Toma a depus cererea la AGEPI, pe Facebook erau înregistraţi circa 25.000 de moldoveni", spune Ariadna Dodi, reprezentanta companiei americane.


CERERI ȘI PENTRU BMW


Experţii de la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală urmează să decidă dacă vor înregistra marca Facebook în Moldova şi dacă vor oferi drepturile de proprietate familiei Toma. Reprezentanţii companiei americane spun că vor contesta în judecată o eventuală decizie ce va leza drepturile Facebook.


Ion Ţigănaş, directorul adjunct al AGEPI, ne-a declarat că sunt multe dosare de acest fel şi că nimeni nu poate interzice unei persoane să ceară înregistrarea unei mărci. „Avem cereri de a înregistra chiar şi mărcile Mercedes sau BMW. Sunt mulţi şmecheri care înţeleg că este mult mai simplu să obţii încrederea consumatorului având un nume cunoscut, fără a investi bani în promovare. Asta nu înseamnă însă că AGEPI satisface automat orice solicitare", ne-a spus Ion Ţigănaş.

Moldovenii vor şi Skype

În ediţia de luna trecută a Buletinului Oficial de Proprietate Industrială, editat de AGEPI, a apărut o cerere de înregistrare în Moldova a mărcii SKYPE, depusă de un moldovean.

Printre domeniile de activitate indicate în solicitare figurează telecomunicaţii, educaţie, instruire, divertisment, publicitate, gestiunea afacerilor, administrare comercială, comercializarea produselor etc.

Odată obţinut, certificatul de înregistrare confirmă proprietatea asupra mărcii şi dreptul exclusiv al titularului certificatului pentru produsele şi serviciile cu această denumire.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite