CEDO: Guvernul va plăti 16 mii de euro membrilor Hyde Park

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Moldova în dosarul membrilor care fac parte din organizația Hyde Park. Astfel Guvernul va trebui să achite acestora peste 16 mii de euro.

Potrivit Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului", care a reprezentat reclamanţii la CEDO, Înalta Curte a constatat încălcarea dreptului la libertatea de întrunire şi de asociere, precum şi a dreptului la libertate şi siguranţă, scrie Info-Prim Neo.

Reclamanţi sunt Ghenadie Brega, Anatolie Hristea-Stan, Gheorghe Lupuşoru şi Vasile Costiuc - toţi în 2008 membri ai Hyde Park, o organizaţie nonguvernamentală din Moldova. Potrivit avocaţilor, la 27 martie 2008, câţiva dintre reclamanţi au participat la o întrunire publică în Parcul Ştefan cel Mare din Chişinău, cu ocazia aniversării reunificării Basarabiei cu România. Reclamanţii au fost reţinuţi şi duşi la o secţie de poliţie, fiind acuzaţi de organizarea unei demonstraţii neautorizate, opunere de rezistenţă la reţinere şi ultragierea colaboratorilor de poliţie. Peste două luni, aceştia au fost achitaţi pe toate capetele de acuzare pe motivul lipsei de dovezi.

Unul dintre reclamanţi a formulat o plângere penală împotriva ofiţerilor de poliţie care i-au reţinut. Aparent nu a fost întreprinsă nicio acţiune de către Procuratură pe marginea plângerii respective. Tinerii au fost reţinuţi şi în aprilie 2008, la o demonstraţie în faţa Reşedinţei preşedintelui Republicii Moldova, iar apoi în decembrie 2008 şi în februarie 2009.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite