„Busuioc Moldovenesc“ renaște după zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Busuioc Moldovenesc“ în noua componenţă
„Busuioc Moldovenesc“ în noua componenţă

Formaţia condusă de dirijorul Mihai Amihalachioaie revine cu un mare spectacol. Pe 9 noiembrie, vor urca în scenă mulți dintre membrii orchestrei care s-a destămat în 2001 din motive financiare.

În anii '90, „Busuioc Moldovenesc" era una dintre cele mai îndrăgite orchestre de muzică populară din Moldova. Formaţia n-a făcut însă faţă crizei financiare de după destrămarea URSS. Instrumentiștii, dar şi soliştii s-au împrăştiat prin lume. „N-au existat neînţelegeri în orchestră, doar că a fost imposibil să activăm în condițiile de atunci. Noi eram la autofinanţare. Oamenii erau însetați de concerte, dar nu aveau bani ca să cumpere bilete. Cântam aproape gratis, dar n-am rezistat prea mult", a spus conducătorul formației, Mihai Amihalachioaie.

Dirijorul ne-a mărturisit că îl durea sufletul de fiecare dată când cineva îl întreba de ce şi-au întrerupt activitatea. „Acum am simţit că este momentul potrivit să reînfiinţez orchestra, mai ales că m-au rugat şi foştii muzicanţi, care s-au reîntors acasă dornici să cântăm din nou împreună", a explicat Amihalachioaie. După ce vor susţine un concert la Palatul Naţional, lăutarii vor merge într-un turneu prin Bucovina, pe care au cutreierat-o în lung şi în lat la sfârşitul anilor '90.

Amintirile Sofiei Vicoveanca

Sofia Vicoveanca îşi aminteşte şi astăzi cu plăcere de acele vremuri. „A fost un turneu care nu poate fi uitat. Aveam câte trei spectacole pe zi. Băieţii se uitau la mine şi spuneau: «Dacă doamna rezistă, trebuie să rezistăm şi noi». Era obositor, dar nu făceam rebut", povestește interpreta de peste Prut. În timpul unui spectacol, oamenii au spart geamurile ca să poată intra în sala arhiplină. „Asta-mi place, domnilor, când nu încap spectatorii în sală!", a exclamat atunci bucuroasă Sofia Vicoveanca.

Soliştii orchestrei „Busuioc Moldovenesc" erau aleşi pe sprânceană. Fiecare dintre ei avea un repertoriu caracteristic zonei din care se trăgea şi purta costume autentice. Una dintre soliste a fost Maria Iliuţ. „Alături de «Busuioc Moldovenesc» am trăit o perioadă de glorie. Îmi pare rău că pe atunci nu se filma la tot pasul, căci credeam că orchestra va fi veşnică. Când s-a destrămat, am rămas văduviţi", a spus cântăreața.
Dirijorul orchestrei, Mihai Amihalachioaie, susține că muzicienii cu care a lucrat odată sunt fericiţi să-şi reia activitatea împreună, ca pe vremuri.

Soliști renumiţi

„Busuioc Moldovenesc" va susţine, pe 9 noiembrie, un spectacol la Palatul Național. Vor răsuna atât melodii din anii de glorie, cât şi piese noi. Alături de orchestră vor evolua Maria Iliuț, Nicolae Glib, Constantin Rotaru şi alte nume mari din muzică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite