Murăturile şi vinul, cele mai solicitate produse ce vor ajunge pe masa de Crăciun a basarabenilor de peste mări şi ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În această perioadă numărul coletelor trimise peste hotare se dublează. Foto de Tudor Iovu
În această perioadă numărul coletelor trimise peste hotare se dublează. Foto de Tudor Iovu

Sute de colete iau calea spre moldovenii care lucrează peste hotare. La rândul lor, aceştia le trimit celor de-acasă cadouri şi dulciuri alese. Murăturile şi vinul sunt cele mai întrebate produse ce vor ajunge pe masa de Crăciun a basarabenilor de peste mări şi ţări.

Cu geamantane gigantice, inscripţionate cu numere de telefon şi nume oraşe străine, zeci de moldoveni se îmbulzesc în faţa unui microbuz plin cu pachete colorate ce vor ajunge sâmbătă în Portugalia. Printre ei este şi Inga Jereghe (32 de ani), care abia ţine în mâini o geantă roşie. A pregătit-o pentru sora ei, care locuieşte de nouă ani în Portugalia. De Sărbătorile de Iarnă „meniul" din colet este unul deosebit.

„Îi trimit mereu de toate, însă acum m-a rugat să-i pun nişte cărniţă afumată, brânză de oi, bomboane, şampanie, vin şi murături", povesteşte tânăra, care luna viitoare va mai expedia un pachet asemănător în Canada, unei alte surori.

Şi Lucia, sora din Portugalia, are grijă ca pe masa de Crăciun din Moldova să nu lipsească bunătăţi alese. „Tot timpul facem schimb de colete. Mi-a trimis deja haine pentru copii, fiindcă acolo sunt mai ieftine, conserve de peşte, creveţi, prosciutto, ciocolată, Martini", ne împărtăşeşte Inga zâmbind.

„SE FELICITĂ RECIPROC"

În aceeaşi înghesuială o găsim şi pe Vera Cibotari. Cunoaşte orarul cursei Moldova-Portugalia ca pe cele cinci degete de la o mână. Acolo s-au mutat fiica, ginerele şi nepotul ei, care în acest an nu vor veni acasă de Sărbători. Dacă săptămâna trecută femeia a primit un ghiveci în formă de broască şi alte „minuni", astăzi le transmite o cutie plină cu produse moldoveneşti. „Le-am trimis un cadou de Anul Nou şi multe dulciuri pentru nepoţelul meu drag", spune cu dor pensionara.
Patronii firmelor de transport susţin că de Sărbători numărul pachetelor şi al pasagerilor se dublează. „Oamenii se felicită reciproc. Trimit de toate: de la nuci, mezeluri, băuturi până la perne, cearşafuri, haine, mobilă şi materiale de construcţii. Un kilogram costă sub un euro, iar clienţii fideli pot beneficia de o reducere de 50%", explică Daniela Holban, reprezentanta unei companii ce asigură transportul spre Italia. ;

Ce conține coletul-surpriză

De cele mai multe ori, în coletul de Sărbătorile de Iarnă sunt înghesuite produse ce alină dorul de ţară al moldovenilor plecaţi peste hotare: mezeluri, brânză, bomboane, coniac, şampanie, dulceaţă de casă, murături. În schimb, gasterbeiterii trimit rudelor produse ce nu pot fi găsite în Moldova: ciocolată, băuturi alcoolice, mobilă, haine, decoraţiuni pentru brad, fructe de mare, cozonaci panettone, șuncă italiană prosciutto.

Mai mulți vameşi şi curse suplimentare

Şi vameşii moldoveni se pregătesc de Crăciun şi de Revelion. Potrivit Serviciului Vamal, în această perioadă, odată cu dorinţa moldovenilor de a-şi revedea rudele şi prietenii se intensifică şi traficul la hotare. Pentru a reduce cozile interminabile din vămi va fi suplimentat numărul lucrătorilor la frontieră. „Dacă în zilele obişnuite sunt 12-14 persoane, de Sărbători numărul acestora creşte cu zece vameşi", explică Alina Şargu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal.

De Sărbători, vameşii sunt mult mai atenţi şi la miile de colete ce intră şi ies din ţara noastră. „În această perioadă este mai mare probabilitatea că unele persoane vor încerca să treacă produse sau lucururi interzise", a menţionat reprezentantul Serviciului Vamal.
Schimbări se aşteaptă şi la Calea Ferată din Moldova. În perioada 24-31 decembrie şi 2 ianuarie, cursa Moscova-Chişinău va fi suplinită cu două trenuri.

Potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistică privind ocuparea în câmpul muncii şi şomajul, în acest an aproximativ 351.000 de persoane de moldoveni au luat calea străinătăţii în căutare de un loc de muncă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite