Bugetul militar al Republicii Moldova este la nivelul insulelor Capul Verde, Seychelles sau Timorul de est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut cheltuielile ţării noastre pentru armament au constituit 18,3 milioane de dolari, ele fiind cele mai mici din Europa, arată un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

Republica Moldova alocă anual în medie 18-19 milioane de dolari pentru bugetul armatei, acesta fiind cel mai mic buget militar al unui stat european, potrivit raportului SIPRI.

Acelaşi studiu arată că ţara noastră cheltuie de 3 ori mai puţin pentru înarmare decât Malta, o ţară de 70 de ori mai mică. Potrivit stidiului realizat de SIPRI, cheltuielile ţării noastre pentru armament în ultimii 10 ani au constituit circa 235 milioane de dolari, de două ori mai puţin decât alocă într-un an Armenia sau Georgia, ţări comparabile ca mărime şi ca nivel de dezvoltare.

Cheltuielile mondiale de armament au cunoscut în 2010 cea mai scăzută creştere anuală de numai 1,3% din 2001, ca urmare a unor constrângeri bugetare provocate de criza financiară, totalizând 1.630 de miliarde de dolari şi având în frunte în acest domeniu trei ţări - Statele Unite, China şi Marea Britanie.
În medie între 2001 - data primului studiu al SIPRI în acest subiect - şi 2009, cheltuielile militare mondiale au crescut cu 5,1% anual.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite