Bişniţă în faţa Consulatului: 60 de euro „visul românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EXPERIMENT  Reporterii „Adevărul“ au cumpărat de la colţul străzii invitaţii ilegale care sunt necesare pentru dosarul de primire a vizei. O întreagă reţea de afacerişti ambulanţi, cu tarabele amenajate pe trotuare, îşi ademenesc clienţii cu promisiunea că le asigură trecerea graniţei UE.

Un experiment făcut de reporterii „Adevărul“ a demonstrat că afacerea cu invitaţii pentru dosarul de primire a vizelor spre România merge ca pe roate la Chişinău. Cu numai 60 de euro am reuşit să cumpărăm chiar din faţa Consulatului ţării vecine hârtia care ne ajută să trecem Prutul. Toată tranzacţia s-a făcut sub ochii poliţiştilor, în centrul Capitalei.

SERVICII ALL INCLUSIVE

Basarabenii care vor să ajungă cu orice chip în România şi nu au rude acolo pot face rost de invitaţie la colţul străzii. Sub pretextul depunerii dosarului la Consulat, reporterii „Adevărul“ s-au dat drept clienţi şi au negociat în plină stradă costul pentru obţinerea invitaţiei şi a celorlalte acte necesare. Reţeta este simplă, mai ales că aşa-zişii „vânzători de vis românesc“ le oferă celor interesaţi servicii complete.

Biroul-rulotă al comercianţilor de invitaţii este amplasat strategic, în faţa Consulatului României. „Vă pregătim pachetul de documente pentru obţinerea vizei“, strigă după noi pe stradă comercianţii ilegali, ghicindu-ne parcă din priviri că suntem în căutarea unei invitaţii de trecere a graniţei.

VÂNZĂTORII:
„VĂ FACEM NOI TOTUL“


„Sloganul“ clar şi rostit cu putere ne reţine din drum. Negocierea preţului pentru o invitaţie porneşte de la 60 de euro. Suma, spune vânzătorul, scade cu cinci euro pe invitaţie dacă această comandă este mai mare de două bucăţi.

Odată cererea făcută, suntem asiguraţi că în cel mult două zile vom primi hârtia la mână. „Dacă doriţi, ne ocupăm de tot dosarul dumneavoastră, nu doar de invitaţie. Pentru asta, trebuie să ne mai daţi 109 lei (şase euro - n.r.). Vă facem totul: asigurare de sănătate, formularul de cerere şi copiile la toate documentele solicitate de Consulat“, spune convingător doamna Angela, una dintre afaceristele cu invitaţii, care şi-a deschis „biroul“ în centrul Chişinăului, la doi paşi de Consulat.

Şi pentru ca oferta să fie completă, vânzătoarea ne asigură că poate rezolva şi problema rezervării biletului de transport, un alt element-cheie care trebuie adăugat la dosarul de obţinere a vizei.

Caracatiţa „invitaţiilor“ din centrul Chişinăului

Odată ce am bătut palma pentru a cumpăra invitaţia spre „ţara de vis“, aflăm de la comercianţi şi metoda prin care vom încerca să fentăm legea. „Vă fac legătura cu şoferul nostru. El vă caută un român care vă poate face invitaţie. Scriem pe hârtie că sunteţi prietenă de familie cu el şi mergeţi în România în vizită“, ne mai explică  doamna Angela.

Femeia susţine că în ultima vreme funcţionarii Consulatului i-au cam stricat afacerea şi că invitaţiile pe care le vinde întâmpină probleme.
 
PRIETENIE DOAR
PE HÂRTIE


„Am primit foarte multe refuzuri“, spune comercianta, adăugând că acesta este şi motivul pentru care nu le garantează nimic clienţilor. Totuşi, femeia ne asigură că nu suntem singurii care pleacă în România ca prieteni de familie. „Vedeţi rândul de zeci de oameni din faţa Consulatului? Toţi sunt ca dumneavoastră. Trec Prutul ca «prieteni» ai unor familii din România“, spune vânzătoarea de „vise“. La doar câţiva metri de doamna Angela îl găsim pe concurentul ei, Ion, deja veteran la capitolul trafic cu invitaţii pentru România.

Cu vocea echilibrată şi foarte încrezător, bărbatul ne spune că afacerea merge tot mai bine de la o lună la alta. „Îţi garantez 100% că o să ai viză în paşaport, dacă mergi pe mâna mea“, ne asigură acesta. ;
400 de cereri. Atâtea solicitări de viză sunt înregistrate în fiecare zi la Consulatul României din Chişinău.

Acte necesare pentru obţinerea vizei de scurtă şedere:

formular de cerere completat integral;
paşaport valabil, în original şi copie;
fotografie color de tip paşaport color;
bilet de călătorie /rezervare valabil/ă până la destinaţie;
asigurare medicală valabilă pe durata călătoriei;
dovada mijloacelor
de întreţinere în cuantum
de 50 euro/zi;
card bancar internaţional personal al solicitantului de viză (original şi copie) şi extrasul bancar (emis cu cel mult două zile înaintea solicitarii vizei) din care să rezulte suma deţinută de titular;
o invitaţie scrisă din partea gazdei, ce trebuie să conţină, pentru persoana invitată: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, sexul, cetăţenia, numărul paşaportului, perioada şi scopul călătoriei şi, dacă este cazul, numele soţului/soţiei şi copiilor care însoţesc persoana invitată, iar pentru persoana care invită: numele, prenumele şi adresa.

Istoricul scandalurilor vizelor ilegale

În ultimii ani, desele controverse referitoare la vizele date moldovenilor pentru a intra în România s-au transformat într-un adevărat scandal diplomatic. 
În 2007, ziarul „Nezavisimaia Moldova“ a publicat un articol cu titlul: „Urmele duc la Bucureşti“. În material era vorba despre o persoană din Republica Moldova care a reuşit să obţină viza, contra cost, pentru un grup de persoane, inclusiv copii. Conform publicaţiei, persoana în cauză n-ar fi avut nici măcar procură necesară din partea părinţilor. În acelaşi an, ziarul „Adevărul“ din România a scris despre traficul cu vize româneşti la noi în ţară.

CONSUL CERCETAT LA DNA

„Oficial, viza este gratuită şi se acordă doar în baza unei programări online. Formularul nu poate fi trimis niciodată din cauză că serverul este blocat non-stop de numărul mare de solicitări. În realitate, viza se obţine foarte uşor cu şpagă“, susţine autorul articolului. În 2008, agenţia de ştiri DECA-Press anunţa că Alexandru Rus, ex-consulul României în Republica Moldova, a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în dosarul scandalului vizelor pentru moldoveni.

Procurorii îl acuzau de corupţie şi abuz în serviciu. „Anchetatorii moldoveni au susinut ca diplomatul Alexandru Rus a favorizat obţinerea ilegală de vize româneşti pentru cetăţenii moldoveni. Imediat după izbucnirea scandalului, consulul general de la Chişinău a fost chemat în ţară, unde s-a demarat o anchetă internă“, s-a arătat în articolul agenţiei de presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite