Biserica acceptă legea antidiscriminare, dar fără sintagma „orientare sexuală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi în cadrul adunării Sinodului reprezentanţii bisericeşti au discutat despre adoptarea legii anitdiscriminare. Ei au declarat că acceptă legea antidiscriminare, dar vor ca sitagma „orientare sexuală" să fie scoasă. Tot astăzi, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova în frunte cu ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove s-au întâlnit cu Marian Lupu, preşedintele Parlamentului şi cu premier

„Legea în întregime este normală, numai de scos sintagma orientare sexuală“, a declarat ÎPS Vladimir mitrpolit de Chişinău şi al întregii Moldove după o discuţie cu Marian Lupu, preşedintele Parlamentului. „Acest proiect de lege nici iniţial, nici în varianta de proiect, nici în varianta finală pe care o s-o adopte Parlamentul, nu se va referi la posibilităţi de formare a familiei, adopţii de copii, schimbări de noţiuni de mamă şi tată şi multe altele“, a menţionat preşedintele Parlamentului. În cadrul întrevederii s-a convenit ca reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova să participe nemijlocit la discutarea proiectului de lege în cadrul comisiei parlamentare de profil, documentul urmând să fie discutat și în cadrul unei mese rotunde cu participarea reprezentanţilor societății civile. Reprezentanţii bisericeşti s-au întâlnit şi cu premierul Vlad Filat, care a menţionat că proiectul de lege este încă în fază de elaborare, iar adoptarea lui va fi precedată de discuţii complementare.

Episcopul de Bălţi, PS Marchel susţine că nici UE nu insistă de păstrarea acestei sintagme. „Am avut asigurări mai ales din parte preşedintelui Parlamentului că aceasta este posibil. Din discuţii s-a lăsat de înţeles că la păstrarea sintagmei nu insistă nici comunitatea europeană. În acest sens apar unele pârghii de amelioarare a situaţiei, de ieşire din acestă tensiune socială“, susţine Episcopul de Bălţi.

Reprezentanţii societăţii civile spun însă că renunţarea la sitagma „orientare sexcuală“ ar ştirbi din imaginea Moldovei. „Este o poziţie constructivă. Dacă ne uităm la experienţa ţărilor care au aderat la UE sau care candidează, toate au păstrat această sitagmă. Aceasta ar putea fi o soluţie cu foarte multe costuri a Republicii Moldova. Ea va crea o percepţie a oportunismului malefic din partea politicienilor din ţară", a declarat Sergiu Ostaf, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite