Miliardarul Bill Gates vrea să promoveze bibliotecile din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra fundație Bill și Melinda Gates a ajuns și în Moldova, unde va derula un program pilot, „Global Libraries" care, timp de doi ani, va moderniza 60 de biblioteci publice de la noi.

Potrivit planului, instituțiile culturale vor fi selectate prin concurs, pentru a asigura egalitate și transparență decizională.

De asemenea, programul prevede întemeierea a cinci Centre Regionale de Formare, care vor instrui câteva sute de bibliotecari.

„Ne bucurăm că fundația Bill și Melinda Gates a selectat Republica Moldova pentru a beneficia de acest suport, în care cetățenii vor avea parte de acces liber la computere și la internet, precum și de ghidare din partea funcționarilor instruiți. Ne dorim ca bibliotecile să nu mai fie privite ca pe niște depozite de cărți, ci ca o platformă de dezvoltare a unei societăți", a declarat Evan Tracz, Directorul programului Global Libraries în Moldova. Cele 60 de instituții vor fi dotate cu calculatoare în valoare de 300.000 de dolari.

Bibliotecarii, în special cei din mediul rural, se plâng de numărul mic de cititori și spun că vor aplica la noul program. „Zilnic ne trec pragul în jur de 20 de vizitatori. Avem nevoie de un edificiu, de dotare, dar și de un specialist bun. Vreau ca biblioteca unde activez să devină în viitor un centru informațional", a recunoscut Liliana Dubasari, funcționară la biblioteca din satul Gherman, raionul Ungheni.

Totodată, Ministrul Culturii, Boris Focșa, și-a exprimat speranța că odată cu dotarea instituțiilor va crește și prestigiul bibliotecarilor. „Cursurile speciale de care vor beneficia au un rol foarte important. Poate că profesia de bibliotecar își va recăpăta autoritatea de altădată", a declarat Boris Focșa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite