Biblioteca „B.P. Hasdeu” a primit în dar de la Valeriu Pasat un lot de carte istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filialele Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu" din Capitală, dar şi din suburbii, îşi vor completa fondurile cu titluri noi de carte istorică, semnate de către istoricul Valeriu Pasat, transmite Info-Prim Neo.

Directorul bibliotecii, Lidia Kulikovski, a declarat că cele câteva sute de cărţi vor fi repartizate în filialele bibliotecii. Lotul cuprinde lucrări ale istoricului - monografii, culegeri de documente. Lidia Kulikovski a menţionat, la ceremonia de donare a cărţilor, că bibliotecile nu au cărţi de istorie adevărată, iar acest lot vine ca un suport pentru cei care vor să afle istoria adevărată a Republicii Moldova.

Analistul politic Anatol Ţăranu, directorul Centrului de cercetări strategice şi consultanţă politică „Politicon", a declarat că Valeriu Pasat are o serie de lucrări consacrate deportărilor şi perioadei staliniste, iar valoarea lor este greu de estimat. Anatol Ţăranu a menţionat că Valeriu Pasat creează premise pentru munca istoricilor pentru mulţi ani înainte.

Istoricul Iurie Colesnic a declarat, cu acelaşi prilej, că Valeriu Pasat îşi construieşte opera pe etape, iar documentele în opera sa reprezintă fundamentul, apoi urmează sinteze. „Biblioteca a intrat în posesia unei averi spirituale şi în posesia unei averi materiale", a declarat istoricul.

Valeriu Pasat susţine că de multă vreme a avut gândul de a dona aceste cărţi şi într-un final a decis să facă acest gest, adunând bani, mână de la mână, împreună cu colegii săi. Gestul său vine nu doar din preocuparea sa privind cercetările istorice de perspectivă, dar şi din dorinţa de a oferi posibilitatea tuturor celor interesaţi să-şi formeze o opinie personală asupra multor probleme din istoria ţării, cititorul având posibilitatea să consulte documente publicate cu referire la istoria contemporană a Moldovei, procesul de sovietizare a Moldovei şi consecinţele acestuia.

Manifestarea a fost organizată sub egida Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite