Băsescu: „Nu dăm noi Chişinăului soluţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României a declarat, astăzi, la întâlnirea cu diplomaţii români, că Republica Moldova rămâne o prioritate pentru liderii de la Bucureşti

Situaţia din România „a fost resetată parţial" datorită instituţiilor statului de drept, care „au rămas în picioare în faţa unei furii", a spus Traian Băsescu, în primul discurs de la revenirea la Cotroceni. Pe lângă opiniile legate de situaţia internă, şeful statului roman a punctat principalele obiective ale diplomaţilor. „Moldova este cea mai reuşita cooperare între UE şi o ţară a Parteneriatului Estic, ceea ce ne încurajează în menţinerea poziţiei legată de susţinerea fără rezerve a avansului către integrarea europeană", a spus preşedintele de la Bucureşti. Totodată, Băsescu i-a îndemnat pe ambasadori să nu meargă pe ideea aderării Chişinăului la NATO, deoarece acest lucru ar fi contrar Constituţiei Republicii Moldova.

Doar fantezie...

În ceea ce priveşte reglementarea transnistreană, preşedintele român afirmă că misiunea Bucureştiului este aceea de a susţine poziţia Chişinăului. „Rămânem consecvenţi poziţiei noastre şi nu dăm noi Chişinăului soluţii şi nici formatului «5+2». Sigur că putem avea foarte multă fantezie legată de rezolvarea acestei probleme, dar nu suntem parte a procesului de negociere. Noi putem pune la dispoziţia UE expertiza noastră cu privire la soluţionarea corectă a problemei transnistrene, pentru că UE ne reprezintă şi pe noi", a mai spus Băsescu.

Atenţie deosebită pentru interconectarea energetică

Deşi au opinii diametral opuse pe subiecte de politică internă, ministrul de Externe Titus Corlăţean la fel s-a referit la perterneriatul special cu Republica Moldova. „Vom continua să promovăm activ procesele de apropiere a Republicii Moldova de UE. Vom continua eforturile de dezvoltare a relaţiei bilaterale, cu atenţie deosebită asupra proiectelor de interconectare energetică şi transport", a declarat Corlăţean, adăugând că reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, continuă să fie o prioritate pentru diplomația română.

Ministrul de externe a menţionat că Bucureştiul a adoptat recent o strategie în vederea stimulării participării comunităţilor româneşti din străinătate la proiectul „o singură Românie", proiect în cadrul căruia diaspora reprezintă un vector important al acţiunii de remodelare a societăţii româneşti. „Românii din străinătate nu reprezintă o altă României", şi-a încheiat discursul Corlăţean.

Corlăţean vine la Chişinău

Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, va efectua o vizită la Chişinău pe 13 septembrie, potrivit unui comunicat de presă de la Ministerul de Externe de la Bucureşti. Şeful diplomaţiei române a salutat progresele realizate de Republica Moldova în dialogul cu UE şi a exprimat încrederea că ţintele de etapă în ceea ce priveşte cadrul relaţiei politice cu UE - finalizarea Acordului de Liber Schimb şi cel de liberalizare a regimului de vize - vor putea fi atinse în termen.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite