Bașcanul Găgăuziei: „Cei care ne acuză de separatism sunt niște peder..ti politici!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Așa a reacționat guvernatorul autonomiei găgăuze la acuzațiile aduse săptămâna trecută de unii politicieni și lideri de opinie de la Chișinău precum că găgăuzii ar fi separatiști.

„Găgăuzii au fost și sunt patrioți ai Moldovei, însă cei care ne lipesc eticheta de separatiști, nu pot fi numiți decât peder..ti politici!", a declarat Mihail Formuzal, citat de site-ul gagauzlar.md.

Replica vine în contextul scandalului legat de examenele de Bacalaureat la limba și literatura română, picat pe un cap de candidații din Găgăuzia. Bașcanul a cerut Ministerului Educației să permită repetarea testului, iar apoi a anunțat că va elibera propriile diplome de Bac fără notele la limba de stat. Și asta pentru că testul la română ar fi fost prea complicat pentru elevii din regiune și mulți dintre ei au luat la celelalte discipline note excelente și au fost admiși la universtități din Rusia sau Turcia.

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău susțin că nu pot face o excepție pentru copiii din Găgăuzia, care vor trebui să susțină examenul repetat la anul.

Ieri, ministerul a decis că va elibera elevilor care au picat testul la română certificate de confirmare a finalității studiilor liceale, care le vor permite să fie admiși la colegii sau școlile profesionale. Cei cinci absolvenți care au fost deja acceptați la studii peste hotare vor primi câte un certificat special, prin care comunitatea academică internațională va fi informată că ei au terminat liceul, dar sunt obligați să susțină proba la limba și literatura română în sesiunea 2012.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite