Bani puţini pentru un buget sărac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au reuşit să adune anul trecut în bugetul public naţional 30,16 miliarde de lei, dar au cheltuit cu 1,96 miliarde mai mult. Experţii susţin că, deşi veniturile au crescut cu aproape 10% faţă de 2010, Guvernul a ratat sume enorme alocate gratis de finanţatorii externi.

Veniturile bugetului public naţional, în sumă de 30,16 miliarde de lei, au fost anul trecut cu 9,5% mai mari faţă de 2010, dar cu 1,6% mai mici decât au planificat autorităţile. Un raport al Ministerului Finanţelor arată că planul a fost depăşit la capitolul accize - cu 7,2%, la impozitul pe venitul din activitatea de antreprenor - cu 4,7% şi la încasări nefiscale - cu 3,2%.

În acelaşi timp, nu au fost acumulate peste 260 de milioane de lei din TVA aplicată la mărfurile de import şi cele produse în ţară. În total, au fost ratate venituri de 497 de milioane de lei. Cifra nu pare impunătoare, dacă o raportăm la mărimea totală a bugetului public planificat, spune Andrei Crigan, directorul Casei de Investiţii BIS-Capital.

„Peste 65% din valoarea devierii o constituie mijloacele ratate din granturile externe, circa 330 de milioane de lei sau 17% din suma planificată. Sunt resurse importante, ţinând cont de faptul că sunt nerambursabile. Concluzia este că nu avem capacităţi destule pentru asimilarea resurselor şi/sau nu putem crea condiţiile necesare pentru a obţine aceşti bani atunci când ne sunt oferiţi gratuit de partenerii externi", a precizat expertul.

Andrei Crigan apreciază negativ şi diminuarea, comparativ cu 2010, a încasărilor din activitatea de antreprenoriat şi din proprietate, precum şi a veniturilor din TVA la mărfurile produse pe teritoriul ţării. „Acest fapt ridică semne de întrebare la capitolul eficienţa administrării fiscale, lupta cu economia subterană şi evaziunea fiscală", a declarat economistul.

DISCIPLINA FINANCIARĂ ESTE SLABĂ

Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup, consideră că de vină pentru neîndeplinirea planului a fost şi disciplina financiară proastă. „Nici în condiţiile normale nu era foarte bună, dar mai ales atunci când creşte instabilitatea politică, iar instituţiile statului devin mai slabe", susţine expertul.

În opinia lui, aceasta favorizează tendinţa de eschivare de la plata impozitelor, în timp ce capacitatea coercitivă scade, ceea ce, în final, se răsfrânge negativ asupra colectării veniturilor la buget.

Potrivit lui Budianschi, principala problemă rămâne a fi ponderea mare a veniturilor ascunse. „Diminuarea considerabilă a acestei cote este şi una din premizele de bază pentru dezvoltarea nu numai a economiei, ci şi a societăţii per ansamblu", afirmă economistul.

"Ori nu putem accesa credite străine nerambursabile, ori nu ne pricepem să asimilăm aceşti bani.
Andrei Crigan, director BIS-Capital

"De vină este disciplina financiară proastă, mai ales că în ţară avem instabilitate politică.
Dumitru Budianschi, economist Expert-Grup

Liber la măgari, rațe şi curcani în Republica Moldova

Guvernul plăteşte băncilor cu 60% mai scump pentru credite

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite