4,4 de milioane de dolari pentru educaţia preşcolară din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De aceşti bani vor beneficia 40 de grădiniţe din ţară
De aceşti bani vor beneficia 40 de grădiniţe din ţară

Este vorba de un grant nerambursabil, în valoare de 4,4 milioane de dolari, care vor fi valorificaţi pe parcursul a 20 de luni oferiţi în cadrul proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie".

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei de aceşti bani vor beneficia 40 de grădiniţe din ţară, care urmează să fie selectate de o comisie special din 230 de localităţi din ţară. Banii vor fi direcţionaţi spre îmbunătăţirea infrastructurii instituţiilor, dotarea acestora cu cărţi, mobilier, materiale didactice, jucării. De asemenea, vor fi promovate serviciile de educaţie incluzivă şi vor fi deschise trei centre comunitare pentru reabilitarea şi integrarea copiilor cu nevoi speciale dotate cu echipament de reabilitare, mobilier, jucării, etc. şi vehicul pentru transportarea copiilor la aceste centre. O parte din bani vor fi investiţi şi în instruirea cadrelor didactice şi manageriale ding grădiniţe, vor fi elaborate, editate şi reeditate materiale didactice în domeniu.

„Implementarea măsurilor de dezvoltare a copilului este un instrument foarte bun pentru îmbunătăţirea calităţilor serviciilor în acest domeniu şi poate contribui la atingerea obiectivelor ţării. De asemenea, poate spori şansele fiecărui copil de a obţine succes în viaţă. Conform estimărilor noastre în Moldova sunt peste 200 de localităţi în care lipseşte accesul adecvat la educaţia preşcolară şi există o discrepanţă între zonele rulare şi cele urbane. Acest grant a venit la timp", a declarat Abdoulaye Seck, managerul Băncii Mondiale pentru Moldova, unul dintre partenerii proiectului.

„Cea mai bună investiţie economică pe care o poate face o ţară este în cea în educaţia preşcolară. Aceste fonduri vor fi utilizate şi pentru copiii care sunt lăsaţi în afara sistemului din cauza sărăciei. Pentru că ei au cea mai mică posibilitate de a avea acces la educaţie şi pentru că au acelaşi drepturi ca ceilalţi copii", a menţionat Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF în Moldova. „În Moldova doar unul din trei părinţi citeşte cărţi copiilor şi mai puţin de jumătate dintre familii au cărţi pentru copii. Unul din patru copii nu poate recunoaşte culorile. Aceste fonduri vor fi pentru sporirea accesului copiilor la educaţie şi la înbunătăţirea calităţii acestuia", a mai declarat reprezentantul UNICEF.

„Avem 230 de localităţi în care nu funcţionează instituţiile preşcolare. În 50 dintre ele UNICEF deja implementează un alt proiect de reabilitare a grădiniţelor, iar din restul 180 vor fi selectate 40 de localităţi după anumite criterii. Vor avea prioritate localităţile în care un număr mare de copii nu au acces la educaţia timpurie", susţine Tatiana Potîng, viceministrul Educaţiei şi directorul executive al proiectului. Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie" este o continuare a proiectului „Educaţie pentru toţi- Iniţiativa de Acţiune Rapidă", realizat de Ministerul Educaţiei în perioada anilor 2006-2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite