Băncile moldoveneşti dau semne de însănătoşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima jumătate a anului, instituţiile financiare au împrumutat cu 25% mai mulţi bani la dobânzi mai mici şi au redus semnificativ ponderea creditelor neperformante. Specialiştii susţin că, de rând cu evoluţiile pozitive, se atestă fenomene negative precum eficienţa scăzută, costul înalt al împrumuturilor și concentrarea portofoliilor bancare.

În primul semestru băncile din Moldova şi-au îmbunătăţit majoritatea indicatorilor. Potrivit unei analize a Băncii Naţionale, instituţiile financiare şi-au majorat valoarea activelor deţinute cu 6,1%, până la 44,84 miliarde de lei; profitul cu 9,1%, până la 383,6 milioane de lei; iar creditele şi leasingul financiar net cu 10,5%, până la 25,77 miliarde de lei.

Adrian Lupuşor, economist la Centrul „Expert-Grup", constată şi alte fenomene pozitive, precum extinderea portofoliilor creditelor şi reorientarea băncilor de la creditarea statului spre sectorul real. „Îmbunătăţirea aşteptărilor băncilor privind evoluţiile economice, în paralel cu o cerere mai mare de credite din partea firmelor şi populaţiei, au determinat creşterea volumului creditelor noi cu circa 25%", precizează expertul într-o analiză.

ÎNCREDERE MAI MARE ÎN LEU

În opinia lui Lupuşor, diminuarea valutizării depozitelor relevă şi o încredere mai mare a populaţiei în moneda naţională. Astfel, ponderea depozitelor în valută în totalul împrumuturilor s-a diminuat până la 47,64%, nivel similar cu cel de până la criză. Pe de altă parte, expertul atestă o serie de deficienţe structurale, care vor împiedica dezvoltarea normală a sistemului bancar. Astfel, are loc concentrarea sistemului bancar, iar cele mai mari cinci bănci deţin deja 70% din activele sectorului, faţă de 64% în anul 2008.

„Costul înalt al creditelor bancare este o altă problemă cronică care, parţial, este explicată de ineficienţa activităţii bancare. Astfel, deşi ratele dobânzilor nominale la credite au atins în 2011 minime istorice de 14,2%, în termeni reali acestea se menţin la nivelul perioadei de până la criză şi, respectiv, rămân printre cele mai înalte din regiune", precizează Lupuşor.

Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains, consideră că dobânzile la credite nu pot fi mai mici „în condiţiile în care rata inflaţiei este mare, iar economia se află într-o perioadă de creştere".

CELE MAI MULTE CREDITE ÎN COMERŢ

Circa 53,4% din totalul creditelor bancare au fost acordate întreprinderilor din comerţ și industrie, 14,8% celor din agricultură, 11,2% pentru companiile imobiliare, iar 8,1% au fost credite de consum.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite