Bacalaureatul, o afacere profitabilă de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt zile numărate până la examenele de sfârșit de liceu. În timp ce unii elevi stau zi și noapte cu nasul în cărți, alții caută metode neortodoxe ca să-și asigure note bune în diplomă.

În timp ce oficialii de la Ministerul Educaţiei promit că vor fi nemiloşi în acest an cu elevii care vor încerca să trişeze, bişniţa cu testele de BAC înfloreşte pe internet. „Vând examene de Bacalaureat pentru profil umanist şi real. 500 de lei de fiecare", este oferta pe care o propune un „afacerist" de acest gen, pe un site popular de anunţuri. Contactat telefonic, băiatul ne asigură că vom primi probele nerezolvate cu o zi înainte de fiecare examen, trebuie doar să plătim pe loc. „De cinci ani fac rost de testele de BAC şi nu am dat greş niciodată", precizează tânărul, care susţine că le cumpără, la rândul său, de la o rudă, funcţionară la minister.

Chiar şi cei mai sârguincioşi liceeni au primit propuneri să cumpere cele patru probe de la speculanţii care profită adesea de naivitatea absolvenţilor disperaţi. „Am auzit că unii colegi adună câte 300 de euro pentru BAC. Alţii pun mână de la mână câteva sute de lei ca să mituiască supraveghetorii. Depinde care şi câţi bani are. Eu nu cred pe nimeni, s-a întâmplat nu o dată să fie vândute lucrări false", spune Maxim R., un licean din Capitală. Acesta recunoaşte însă că va apela la alte metode de copiat, mai vechi, dar sigure, cum ar fi copiuţele.

CEASURI CU MEMORIE, ULTIMA GĂSELNIŢĂ

Şi noile tehnologii sunt la îndemâna tinerilor de azi. Printre cele mai sofisticate gadgeturi folosite la examene se numără pixul cu bluetooth, microcamera wireless, ceasul cu ecran touchscreen şi cu memorie încorporată sau modulatoarele FM care folosesc frecvenţe radio.
Elevii nu se despart nici de „clasicele" microcăşti care vibrează direct pe timpan şi nu propagă sunetul în exterior. Dispozitivele se găsesc atât pe internet, cât şi la piaţă şi costă în jur de 400 de lei. Cei care le-au încercat se declară mulţumiţi de aceste sisteme-minune. Medicii atenţionează însă că ele pot dăuna auzului. Nici măcar aparatele de bruiaj, care vor fi instalate în centrele de BAC şi în această sesiune, nu-i sperie pe liceeni.
Absolvenţii din anii trecuţi au găsit deja scăparea. „Important e să afli care sunt frecvenţele acestora. În plus, aparatele bruiază telefonia mobilă, nu şi wireless-ul sau bluetooth-ul", povesteşte Andrei P., fost elev la un liceu prestigios din Chişinău.
Motivul pentru care adolescenţii mizează pe metode necurate pentru a-şi lua examenul de maturitate nu este întotdeauna lenea de a învăţa.

ŞI ELEVII BUNI TRIŞEAZĂ

„Dacă obţin media 8 la Bacalaureat, pot să-mi iau adio de la studiile fără taxă la Facultatea de Medicină, pentru că vin alţii cu 10 pe linie şi ocupă toate locurile bugetare. În cazul în care voi găsi o persoană de încredere care să-mi asigure note bune, voi profita de ocazie", mărturiseşte Olga C., o altă absolventă de liceu, care visează să devină doctor.
Şi profesorii au emoţii mari pentru discipolii lor, dar încearcă să-i sustragă de la planul B, cel cu trişatul. „Îmi fac griji pentru copii şi încerc să-i pregătesc cât mai bine. Sper ca promovabilitatea la liceul nostru să fie de cel puţin 70%", îşi împărtăşeşte emoţiile Angela Rotaru, profesoară de limba română la Liceul „Spiru Haret" din Capitală.

Prima victimă în plasa CCCEC

Atenţie mare în cazul în care hotărâţi să schimbaţi propriile cunoştinţe pe un examen cumpărat. Puteţi deveni uşor victime ale escrocilor. Ieri, ofiţerii anticorupţie au reţinut un student de 17 ani, din Capitală, care vindea teste de Bacalaureat cu 150 de euro. El susţinea că poate influenţa responsabili de la Agenţia de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei. Oamenii legii au constatat însă că testele coincid cu cele din anii trecuţi şi n-au nimic comun cu cele elaborate pentru sesiunea 2012. Tânărul riscă o amendă sau până la 6 ani de închisoare.

Reguli dure în această sesiune

Oficialii din Învăţământ încearcă să convingă liceenii să nu se lase pradă corupţiei prin două spoturi publicitare şi două linii fierbinţi pentru denunţarea profesorilor care cer mită. „Promovăm ideea că o societate poate deveni prosperă doar atunci când fiecare cetăţean este orientat spre propriile cunoştinţe şi dexterităţi. E timpul ca oamenii să înţeleagă că o şcoală de calitate este una în care nu se dă mită şi în care fiecare îşi primeşte nota pe care o merită" a declarat ieri ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.
În acelaşi timp, ministerul a introdus în acest an câteva reguli dure. Elevii prinşi cu obiecte interzise vor fi eliminaţi din sală şi vor putea susţine examenul repetat doar peste un an. Nici supraveghetorii nu vor avea dreptul să vină cu telefoane mobile şi să ajute candidaţii. În caz contrar, ei nu vor mai asista la alte sesiuni şi se pot alege chiar cu dosare penale.
Absolvenţii vor susţine examene în alte licee decât în cele în care învaţă. Excepţie fac elevii de la trei şcoli din Capitală, unde vor fi instalate camere de supraveghere.
De asemenea, liceenii vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a contesta notele, termenul fiind prelungit de la 24 la 48 de ore. Pentru cei care vor pica vreo probă, va fi organizată o sesiune suplimentară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite