BERD a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru Republica Moldova, la 5,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit uşor prognoza economică pentru ţara noastră, la 5,5%, de la 5,0% în luna mai. Instituţia financiară însă a avertizat că economia rămâne vulnerabilă la creşterea economică mai slabă a principalilor parteneri comerciali.

Economia Republicii Moldova continuă să crească, susţine BERD într-un raport economic privind evoluţiile din regiunea în care operează.
Potrivit specialiştilor de la BERD, recuperarea economică a ţării noastre este susţinută de creşterea exporturilor şi remitenţelor, şi de banii instituţiilor financiare internaţionale. „Cu toate acestea, economia Republicii Moldova este vulnerabilă la creşterea mai slabă a economiei principalilor parteneri comerciali şi fluxurile nesigure de remitenţe", precizează autorii raportului.

Potrivit BERD creşterea economică a Republicii Moldova în anul 2011 va fi de 5,5%, cu 0,7 puncte procentuale peste media celor 29 de state în care operează BERD. Cea mai mare creştere economică în regiune este aşteptată în Turkmenistan - 10%, Mongolia - 9%, iar în Kazahstan, Turcia şi Uzbekistan cu 7%. Cele mai slabe evoluţii vor înregistra economiile Croaţiei - 1,1%, României - 1,9% şi Bosniei şi Herţegovinei - 2,0%.
Pentru anul 2012, BERD prognozează pentru ţara noastră o creştere a PIB-ului de 4,5%, aproape de media regiunii.

Evoluţia economică rămâne lentă în aproape întreaga regiune, notează BERD, în timp ce Turcia se dezvoltă accelerat. Chiar dacă pentru majoritatea statelor din Europa de Sud-Est există aşteptări de creştere în acest an, ratele avansului economic sunt în cea mai mare parte, încă, sub cele de dinaintea crizei. Recuperarea a fost susţinută de exporturi. Importurile cresc din nou, indicând o recuperare parţială a cererii interne şi încrederii consumatorilor.
Nivelul investiţiilor străine directe din regiune rămâne, de asemenea, sub nivelul anterior crizei. Majoritatea ţărilor continuă să se confrunte cu provocări fiscale, însă cele care au în derulare acorduri cu FMI au reuşit, în general, să-şi respecte obligaţiile asumate.

Raportul BERD îl puteţi găsi aici

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite