Avertisment de Ziua României la Chişinău: „Legionari staţi acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişcări de extremă dreaptă din România au anunţat că vor organiza un marş de Ziua României la Chişinău
Mişcări de extremă dreaptă din România au anunţat că vor organiza un marş de Ziua României la Chişinău

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova programate pentru duminică, 28 noiembrie, şi de Ziua României, mai multe ONG-uri din Chişinău au încins spiritele cu declaraţii cu tentă violentă.


Reprezentanţii a peste 35 de organizaţii non-guvernamentale moldovene au lansat avertismente mişcărilor de extremă dreaptă din România. Aceştia au declarat că, în cazul în care organizaţiile din ţara vecină vor desfăşura la Chişinău marşul programat de Ziua României, ar putea începe un război civil.

Membrii ONG-urilor moldovene afirmă că la 1 decembrie ar putea fi un nou „7 aprilie" pe străzile din Chişinău provocat de membrii mişcărilor de extremă dreaptă din România. Nicolae Pascaru, liderul mişcării de tineret „Voievod", organizaţie internaţională de arte marţiale, a declarat pentru „Adevărul" că organizaţiile implicate împotriva grupurilor venite de peste Prut vor sărbători ziua României prin depuneri de flori la monumental lui Ştefan cel Mare din Chişinău, dar sunt împotriva marşului organizat de grupurile „Deşteptarea" şi „Spirit Românesc", mişcări de extremă dreaptă.

„Noi nu suntem agresivi,
dar avem putere"

„Ei sperie copii cu lozincile lor «Republica Moldova nu există» sau «Republica Moldova este un stat inventat». La noi şi aşa este o situaţie politică instabilă. Mulţi din aceşti legionari au fost implicaţi în evenimentele din 7 aprilie. Prin felul în care se îmbracă în costume militare aceasta pare a fi armata lui Antonescu. România mai bine ar trimite oameni de cultură", a mai spus Pascaru precizând că aceste mişcari ar putea pune la cale o lovitură de stat.

„Noi nu suntem agresivi, dar avem putere", a mai declarat el. Nicolae Pascaru a asigurat că ONG-urile pe care le reprezintă, majoritatea cu membri specializaţi în arte marţiale, nu vor aplica violenţa.

Ei au cerut însă Serviciului de Informare şi Securitate şi Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova să nu permit „agitarea populaţiei".


Cunoscuţi ca violenţi

Pe de altă parte, organizaţiile „Deşteptarea" şi „Spirit Românesc" au anunţat că nu îşi vor anula marşul programat pentru 1 decembrie, ora 16.00, din central Capitalei. „În democraţie, gestionarea manifestărilor afective de tipul sărbătoririi unui act din istorie nu se realizează prin îngrădirea lor cu mijloace violente, ci prin respectarea ghidului conştiinţei individuale. Acesta poate presupune un anumit proiect identitar asumat sau un altul", au declarat reprezentanţii acestor grupuri într-un comunicat de presă. Aceştia asigură că acţiunea programată de Ziua României a fost autorizată de Primăria Chişinău.

Deocamdată nici Serviciul de Informare şi Securitate de la Chişinău nu şi-a expus poziţia, iar reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spun că nu vor admite încălcarea ordinii publice. Cu referire la un nou „7 aprilie", cei de la MAI au declarat că acestea sunt „declaraţii iresponsabile".

După evenimentele din 7 aprilie 2009, atât organizaţia „Voievod", cât şi mişcările de extremă dreaptă din România au fost acuzate de tabere diferite de la Chişinău de provocarea violenţelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite