Autorităţile ucrainene investighează dacă liderul libian Muammar Gadhafi deţine terenuri agricole în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor informaţii difuzate de presa din ţara vecină, autorităţile din Libia ar fi semnat un acord cu Guvernul de la Kiev privind transmiterea a 100.000 de hectare de terenuri în arendă.

Comitetul pentru politică agrară şi relaţii funciare a Radei Supreme (Parlamentul) din Ucraina verifică informaţiile privind o eventuală preluare în arendă de guvernul de la Triploi a unor terenuri agricole în Ucraina.

Deputatul Grigorie Kaletnik, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica agrară, a declarat pentru Radio Liberty că poate confirma existenţa unei astfel de informaţii, dar aşteaptă o confirmare oficială din partea altor autorităţi. Potrivit lui Kaletnik, terenurile ar fi urmat să fie transmise în schimbul unui contract de exploatare a resurselor petroliere din Libia.
Ivan Kirilenko, exvicepremier pentru agricultură în guvernul condus de Iulia Timoşenko susţine că nu există nici o informaţie cu privire la finalizarea cu succes a negocierilor dintre Guvernul Ucrainei şi liderul libian Muammar Gaddafi cu privire la închirierea terenurilor agricole.

Potrivit agenţiei UNIAN, Libia şi-a exprimat în mod repetat interesul său pentru cultivarea de produse agricole în Ucraina, în primul rând a grâului, precum şi realizarea unor investiţii importante în producţia agricolă. În particular, Libia, în cadrul acordurilor încheiate a apelat la conducerea Ucrainei cu o cerere de a arenda circa 100.000 hectare de terenuri agricole pentru a cultiva grâu pentru nevoile Libiei şi statelor din Africa. Proiect însă a fost tărgănat timp de 5 ani. La sfârşitul lunii mai 2009, în timpul unei vizite la Tripoli prim-ministrul ucrainean Iulia Timoşenko a reconfirmat intenţia cu privire la acest proiect.
În timpul unei vizite oficiale în Libia în perioada 23-24 noiembrie 2010, Mykola Azarov premierul actual al Ucrainei a declarat într-un interviu pentru ziarul libian Mal wa Aamal (Business & Finance), că Ucraina aprecia ţara africană drept partener strategic.
Printre altele, premierul ucrainean a declarat că guvernul său continuă să lucreze la proiectul de alocare Libiei a 100.000 hectare de teren agricol în arendă pentru cultivarea cerealelor şi exportului acestora în Libia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite