Ultimul clopoţel fără lumină la Corjova. Autorităţile transnistrene au tăiat curentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la gimnaziul din satul Corjova, situat în stânga Nistrului, au avut parte de un careu mai puţin obişnuit. La indicaţia miliţiei transnistrene, copii au fost nevoiţi să serbeze sfârşitul anului de învăţământ fără imn şi fără arborarea drapelului de stat. Mai mult, şcoala a fost lăsată fără curent electric chiar în ajunul sărbătorii.

Constantin Sucitu, directorul gimnaziului din Corjova, spune că în ajun a fost chemat de Comisariatul de miliţie separatist din Dubăsari și avertizat ca în ziua de 31 mai să nu intoneze imnul de sat și să nu arboreze drapelul Republicii Moldova.

După ce s-a consultat cu Ministerul Educației de la Chișinău directorul a decis să se conformeze. "Pentru ca să nu sufere copiii am ajuns la un compromis, să nu arborăm drapelul și să nu intonăm imnul de stat, pentru că am putea avea probleme, sunt niște barbari", a declarat Constantin Sucitu, directorul gimnaziului.

Chiar dacă au respectat avertizarea miliţiei separatiste, în ajunul careului școala a fost deconectată de la energia electrică.

Cu toate acestea, sărbătoarea a decurs normal, gimnaziul fiind conectat la un generator de rezervă, care le-a asigurat curentul electric. Atât profesorii cât și elevii sunt nemulțumiți de situația creată.

Constantin Sucitu spune că aceste incidente sunt tradiționale. De fiecare dată la festivitățile de 1 septembrie sau ultimul sunet administraţia şcolii este intimidată de miliția transnistreană.

Corjova este considerată de către separatiştii  transnistreni drept o localitate ce le aparţine, cu toate că, de facto, satul se subordonează autorităţilor de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite