Autorităţile de la Kiev insistă ca Republica Moldova să le transmită o porţiune de teritoriu lângă Palanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe ucrainean Konstantin Grişcenko dă asigurări că va ridica problema transferului de către Chişinău în proprietatea Ucrainei a unui sector de 7 kilometri din autostrada Odesa - Reni.

În cadrul orei guvernului în Rada Supremă (parlamentul Ucrainei) Konstantin Grişcenko a declarat că în această chestiune el a discutat de mai multe ori cu omologul său moldovean, când aceasta a fost în vizită la Kiev.
„Noi considerăm că de fapt, această transmitere ar fi doar un prim pas natural, astfel încât să putem merge mai departe în discuţiile privind oportunităţile care există în relaţiile comercial-economice, precum şi în multe altele, în care este interesată partea moldovenească", a spus ministrul, citat de agenţia UNIAN.

Moldova nu şi-a
îndeplinit angajamentul

„Poziţia noastră este foarte clară. Şi cred că toată lumea înţelege că este angajamentul părţii moldoveneşti, care trebuia să fie îndeplinit acum 10-12 ani. Şi orice întârziere, orice argumente nu sunt acceptate, astăzi, de partea ucraineană", a declarat Konstantin Grişcenko.
Ministrul ucrainean a mai adăugat că, imediat după alegerile locale din Republica Moldova, Kievul va insista pe o dezbatere consistentă la nivel interguvernamental, de exemplu, la nivel de miniştri de externe.

În conformitate cu punctul 1.1 al Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, privind transmiterea în proprietate Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa - Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren, prin care trece acesta, şi regimul lor de exploatare, semnat la Kiev la 18 august 1999, sectorul de teren de jure a fost transmis în proprietatea Ucrainei odată cu intrarea în vigoare a acestuia, la 18 noiembrie 2001.
Republica Moldova însă a transmis doar suprafaţa, fără însă a fi transmis şi terenul de sub acest drum.
Potrivit specialiştilor, Chişinăul nu a dus până la capăt angajamentul asumat de a transfera în proprietatea Ucrainei nu doar asfaltul şi suprafaţa terenului aferent al drumului de 7,7 kilometri (care este o porţiune din drumul de 300 de kilometri dintre Odesa şi Reni).
Totodată specialiştii spun că e nevoie de clarificat situaţia cu terenul aferent, care în conformitate cu Tratatul moldo-ucrainean din 2001, se transferă în proprietatea Ucrainei.

În vara anului trecut în cadrul unor consultări moldo-ucrainene, părţile au coordonat proiectul Actului de stabilire pe teren a hotarelor terenului transmis în proprietate Ucrainei şi situat pe teritoriul Republicii Moldova, pe care trece autostrada Odesa - Reni în regiunea localităţii Palanca (Republica Moldova). Totodată instituţiile competente ale părţilor urmau să stabilească şi să determine pe teren hotarele terenului transmis.
La ora actuală, potrivit autorităţilor moldoveneşti, exploatarea şi deservirea autostrăzii şi a tuturor construcţiilor necesare pentru aceasta pe sectorul transmis sunt efectuate de către Ucraina. În acelaşi timp Republica Moldova îşi păstrează dreptul de a folosi fără plată sectorul de autostradă respectiv. De asemenea, pe sectorul transmis nu se efectuează nici un control de frontiera, vamal şi alte tipuri de control efectuate la trecerea frontierei de stat. Locuitori satului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite