Autorităţile Republicii Moldova au decis că vor semna Acordul privind zona de comerţ liber între statele CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al ţării noastre Marian Lupu a semnat decretul prin care l-a împuternicit pe vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei să semneze din partea Moldovei Acordul privind zona de comerţ liber între statele CSI.

Acordul privind zona de comerţ liber între statele CSI urmează a fi semnat în cadrul şedinţei Consiliul Şefilor de Guverne ale CSI ce va avea loc la 19 mai la Minsk, Belarus, la care Republica Moldova va fi reprezentată de vicepremierul Valeriu Lazăr.
Vladimir Garkun, secretarul executiv al Consiliului CSI, spune că documentul elaborat şi prezentat Comitetului Executiv al CSI la sfârşitul anului 2008, ar trebui să îmbunătăţească regimul comercial existent, stabilite anterior prin acorduri bilaterale în acest domeniu, precum şi să reducă numărul de excepţii deja existente în comerţul reciproc, a menţionat Garkun.

Acord ce va îndepărta
Republica Moldova de integrarea în UE

Unii experţi dar şi reprezentanţi ai autorităţilor spun că acest acord ar putea îndepărta Republica Moldova de realizarea visului de integrare în UE, deoarece nu ţara nu se poate integra concomitent în două comunităţi economice şi politice. Însăşi Iurie Leancă, actualul ministru de externe al Republicii Moldova, susţine într-un studiu că ideea integrării simultane a Republicii Moldova în UE şi CSI nu este viabilă. Or, este imposibil teoretic şi practic, să-ţi armonizezi legislaţia, să-ţi ajustezi standardele concomitent la două sisteme diferite. Ministrul Leancă aduce ca exemplu Acordul privind crearea pieţei agrare comune semnat în cadrul CSI care, fiind supus unei analize de către experţi occidentali din perspectiva compatibilităţii acestui document cu viitoarele angajamente care ar rezulta din apartenenţa Republicii Moldova la UE, a scos în evidenţă un şir de discrepanţe şi de contradicţii.

Rusia ar putea
impune noi bariere

Pe de altă parte, nesemnarea Acordului ar putea da mână liberă Rusiei să impună bariere şi mai mari la exportul de mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusească.
Tara noastră este parte la peste 420 de acorduri şi documente în cadrul CSI, dintre care circa 27 de acorduri reglementează funcţionarea Zonei de Comerţ Liber în cadrul CSI.. Majoritatea Acordurilor funcţionează doar pe hârtie, iar Rusia este principalul sabotor al aplicării acestora, arată o serie de studii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite