Aureliu Colenco, președintele Curții de Apel Economice: „Voi face reforme!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aureliu Colenco (centru) și Victor Orândaș (dreapta) la ședința Curții Constituționale. Foto de Eduard Bâzgu
Aureliu Colenco (centru) și Victor Orândaș (dreapta) la ședința Curții Constituționale. Foto de Eduard Bâzgu

Aureliu Colenco, șeful Curții de Apel Economice, și Victor Orândaș, președintele Judecătoriei economice de circumscripție Chișinău, ne-au vorbit despre decizia Înaltei Curți.

Adevărul: Discuțiile de la Curtea Constituțională au fost aprinse. Cum s-au văzut acestea din tabăra judecătorilor vizați în lege?

Victor Orândaș: Ne-am așteptat la o decizie corectă. Speram că instanța va lua în calcul analizele și argumentele expuse de autorii sesizării. Această reformă nu e în măsurăc să îmbunătățească actul Justiției. Instanțele de drept comun care au primit în competența lor litigiile economice au devenit mai încărcate.
Aureliu Colenco: Dezbaterile au început demult, încă atunci când am fost acuzați de corupție în Parlament, fără să fie aduse argumente. Acum doresc sa fac reforme în instanțele judecătorești economice.

Apropo de corupție. Judecătorii vizați în lege au fost acuzați de mai multe ori că ar fi pretins mită.
V.O: Aceste acuzații nu au fost confirmate prin nicio sentință. Au fost doar declarații. De fapt, au existat dosare pe fapte de corupție împotriva unor judecători din instanțele de drept comun.
A.C.: Consider asta drept o ponegrire a judecătorilor. Anumiți oficiali doresc dinadins lichidarea instanțelor economice. Mă întreb câte probe au fost aduse împotriva noastră?

CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională: Instanțele economice, lichidate ilegal. Alexandru Tănase: „Nu comentez circul"

Înseamnă asta că nu există corupție în instanțele economice?
V.O. În Moldova există peste tot corupție, la fel ca în oricare alt stat. Dar asta nu înseamnă că trebuie lichidate instituții sau instanțe judecătorești pentru că cineva afirmă că judecătorii ar lua mită.
A.C. Nu comentez astfel de întrebări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite