Au fost stabilite preţurile la căldură în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii oameni dau ultimii bani pentru achitarea facturilor
Unii oameni dau ultimii bani pentru achitarea facturilor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, astăzi, tarifele la agentul termic în cinci oraşe din republică.

Cea mai semnificativă creştere de tarif, stabilită, cu 61 la sută, a avut loc pentru consumatorii din Glodeni, preţul unei gigacalorii ajungând la 1.350 de lei pentru o gigacalorie. Urmează oraşul Cahul, unde căldura s-a scumpit cu 56%, ajungându-se la suma de 1.355 de lei. „Reţelele Termice Cahul" au cerut o majorare de 89%, dar până la urmă au fost de acord cu reprezentanţii ANRE care au spus că majorarea bruscă poate provoca un şoc şi consumatorii ar putea renunţa la încălzirea centralizată. Furnizorul de la Cahul este singurul din Moldova care nu are datorii, în schimb are de recuperat 600.000 de lei de la datornici. „Am reuşit să ajungem la această performanţă datorită faptului că întreprinderea prestează servicii de reparaţie a sistemelor autonome", a explicat Ion Mandaji, şeful întreprinderii.

Totuşi, cele mai mari preţuri la încălzire au fost stabilite, ieri, pentru oraşele Anenii Noi şi Cimişlia, unde costul unei gigacalorii este de 1.472 lei şi, respectiv 1.432 lei. Ultima modificare de tarif la Cimişlia s-a făcut în luna februarie 2011. Atunci s-au operat majorări doar pentru agenţii economici, a precizat Leonid Matei, directorul reţelelor Termice din Cimişlia. A fost majorat costul unei gigacalorii şi pentru oraşul Comrat. Consumatorii din această localitate vor trebui să plătească 1.273 de lei pentru o gigacalorie, cu 150 de lei mai mult ca anul trecut.

Furnizorii, la limita existenţei

Furnizorii de agent termic susţin că majorările operate le vor permite doar acoperirea cheltuielilor. Mulţi reprezentanţi ai reţelelor termice din republică riscă să dea faliment din cauza datoriilor de sute de milioane de lei faţă de „Moldovagaz". În această situaţie critică este Întreprinderea Mixtă „Reţelele termice Glodeni care are datorii de aproape 700.000 de lei pentru gaz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite