Chişinău: Au dansat hora şi s-au îmbrâncit de Ziua Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de oameni, susţinători ai ideii reunificării Republicii Moldova cu România, au marcat ieri pe străzile Capitalei împlinirea a 93 de ani de la votul istoric al Sfatului Ţării. În tabăra opusă, 50 de nostalgici ai perioadei sovietice au „comemorat victimele regimului român de ocupaţie". Cele două tabere s-au întâlnit în huiduieli.

Peste 500 de oameni, majoaritatea tineri, dintre care aproape o sută veniţi din România, au mărşăluit ieri pe străzile Chişinăului. Cu tricolorul în mâini, rostind cântece patriotice, participanţii la marşul din Capitală au sărbătorit 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Startul sărbătorii a fost dat în faţa Academiei de Ştiinţe şi a continuat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt până la Opera Naţională. Odată cu acest eveniment, cei 500 de oameni care au marcat în stradă Unirea au pus ieri bazele primei organizaţii care va activa pe ambele maluri ale Prutului pentru reunificarea Moldovei cu ţara-mamă.

„Toţi participanţii de la marş vor porni, pe 17 aprilie 2011, o platformă civică, ce va reuni toate acţiunile unioniste într-un suflu nou. Sperăm să ni se alăture 20 de organizaţii neguvernamentale de pe ambele maluri ale Prutului", a explicat George Simion, preşedintele asociaţiei „Basarabia, Pământ Românesc", organizaţie care pune acum bazele noii asociaţii care uneşte cele două maluri ale Prutului.

image

Foto: Susţinătorii unionismului au fost îmbrânciţi de protestatari pro-ruşi/ Tudor Iovu

BĂTRÂN „SCUTURAT" DE PROTESTATARII EXTREMIŞTI

„Singura şansă a Moldovei de a intra în Uniunea Europeană este de a se uni cu România", a mai transmis George Simion. În faţa Guvernului, cei 500 de români din ambele state s-au întâlnit cu un alt grup de protestatari, reprezentanţi a două asociaţii extremiste, „Salvgardare" şi „Patrioţii Moldovei". Aceştia din urmă au ieşit în stradă pentru a „comemora victimele regimului român de ocupaţie".

Ion Prisăcaru, un bărbat unionist, în vârstă de 76 de ani din Chişinău, a dorit să ţină o cuvântare la mitingul organizat de pro-ruşi, în care să precizeze că istoria Moldovei este legată de România. Bătrânul a fost luat pe sus de protestatari şi scos cu şuturi din mulţime. „Ei au falsificat istoria. M-au lovit", striga bătrânul în timp ce câţiva poliţişti încercau să-l scoată din mulţime.

S-AU BĂTUT ÎN LOZINCI

Pentru a preîntâmpina conflictele, poliţiştii au creat un zid de protecţie. Când au ajuns unii în faţa altora, susţinătorii Unirii strigau lozinci pro-unioniste, iar cei de la „Salvgardare" îi făceau „trădători".

Ajunşi la Operă, cei care au sărbătoreau ziua Unirii au dansat hora şi au murmurat cântece patriotice împreună cu Ansamblul „Ştefan Vodă" din Căpriana. Evenimentul de ieri a fost marcat şi prin depunere de flori. Oameni de cultură, dar şi politicieni au depus flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, care au votat în 1918 Unirea.

image

Foto: Reprezentanţi organizaţiei pro-ruse "Patrioţii Moldovei"/ Tudor Iovu

Tineri arestaţi de comunişti

În 2009, regimul comunist a interzis organizarea, de către grupul „Spirit Românesc", a unei sărbători care să marcheze Ziua Unirii. Tot atunci, graniţa dintre Republica Moldova şi România a fost închisă. Despre acele zile, fostul șef al Securităţii din Moldova, Artur Reșetnicov, declara: „Au încercat să vină în Moldova circa 2.000 de tineri din statul vecin. Scopul lor era să danseze aici dansurile lor rituale, pe 27 martie, cu ocazia Unirii, şi să strige lozinci antistatale. Noi am acţionat şi nu am admis acest lucru". În ţară au intrat doar vreo 15 tineri, mulţi fiind arestaţi la vamă.

Actul istoric a fost sărbătorit şi peste Prut

În Bucureşti, Constanţa, Iaşi sau Cluj-Napoca, românii s-au prins ieri în horă, aşa cum au făcut străbunii noştri în urmă cu 93 de ani. „Indiferent dacă locuim în Republica Moldova sau în România suntem români cu toţii. Acest eveniment este dedicat tuturot românilor, nu numai celor de peste Prut", a declarat Anatol Tinica, liderul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Constanţa.
Timp de patru zile, de joi până duminică, în toate oraşele mari ale României au avut loc conferinţe privind democraţia în Republica Moldova după căderea regimului comunist şi situaţia tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului, expoziţii de pictură cu vânzare, concursuri de cultură generală, un campionat de fotbal şi mai multe concerte.

Studenţii din Republica Moldova care învaţă la Iaşi au mers ieri în localitatea Bârnova, unde este înmormântat Ion C. Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării din 1918. În Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul", ctitorită de omul politic basarabean, s-au strâns peste 100 de tineri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite